Πολιτική
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 17:47

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, ο πρώτος, μετά από 34 χρόνια, που προβλέπει μείωση των δαπανών σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, ο πρώτος, μετά από 34 χρόνια, που προβλέπει μείωση των δαπανών σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, κατά το ΚΚΕ, ενώ λευκό δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 218 εκατ. ευρώ έναντι 221,9 εκατ. του τρέχοντος προϋπολογισμού -μείωση 3,9 εκατ. ή 1,75%-, που αντιπροσωπεύουν το τέσσερα τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

Για «μία πολύ δύσκολη δημοσιονομική περίοδο, στην οποία η Βουλή θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα του νοικοκυρέματος και της διαφάνειας», έκανε λόγο στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο κ. Πετσάλνικος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «άδικες επιθέσεις», τις οποίες δέχονται ο κοινοβουλευτισμός και οι βουλευτές, αναφερόμενος στις πραγματικές τους αποδοχές (περί τα 7.000 ευρώ), αλλά και τις πολύ μεγάλες ανελαστικές τους υποχρεώσεις.

«Δεν δίνουν οι αποδοχές αυτές τη δυνατότητα πλουτισμού μέσα από τη συναρπαστική περιπέτεια της πολιτικής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε και πάλι για την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού του «πόθεν έσχες», με δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για προσλήψεις εφεξής μονίμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και εξομοίωσης του καθεστώτος των μετακλητών με αυτών του Δημοσίου.

Ανέφερε ακόμη ότι οι βουλευτές που θέλουν να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους, μπορούν να το κάνουν με μικρότερου κυβισμού.

Στις δικές του προσπάθειες «συνετής διαχείρισης», αλλά και «αναβάθμισης της Βουλής και του έργου της», αναφέρθηκε ο τ. πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Σιούφας, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, κινούνται μέσα στο γενικότερο κλίμα της δημοσιονομικής συγκυρίας. Έκανε, δε, απολογισμό του επί διετία έργου του σε όλους τους τομείς.

Αιχμηρός κατά όσων λοιδορούν τους πολιτικούς και τον κοινοβουλευτισμό, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κρίνοντας ότι το ίδιο το κοινοβούλιο, ως το μοναδικό φόρουμ ελεύθερης έκφρασης, θα πρέπει «να αναλάβει να απαντά σε αυτά τα φαινόμενα απόπειρας επιβολής ενός καθεστώτος, που επιχειρεί να απαξιώσει τη Βουλή».

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, σημείωσε ότι η βουλευτική αποζημίωση θα αυξηθεί στο ύψος της εισοδηματικής πολιτικής κατά 1,5%, δηλαδή κατά 50 ευρώ το μήνα.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χαιρέτισε την εξαγγελία για προσλήψεις, μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ υπερψήφισε, ως συνετό, το νέο προϋπολογισμό.

Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ, αφού κατά τον αγορητή του Αντώνη Σκυλλάκο θα έπρεπε να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών.

Υπέρ ψήφισε ο Βαΐτσης Αποστολάτος του ΛΑΟΣ, ενώ λευκή ψήφο έδωσε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας απορία για τη μεγάλη αύξηση (κατά 34%) των μετακλητών, τα δύο τελευταία χρόνια, και άνω του 20% των προσληφθέντων με σχέση αορίστου χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ