Σε ύφεση βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σε ύφεση βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επεσήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία μετά την ένταξή της στην Ευρωζώνη το 1993.
Συγκεκριμένα, στο τρίτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση 0,1% σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η ελληνική οικονομία έχει διανύσει ήδη δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται σε ύφεση, σημειώνει η Eurostat.
Μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6% στο τρίτο τρίμηνο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ, στο τρίτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αναθεώρηση των τριμηνιαίων ρυθμών ανάπτυξης της περιόδου Α΄ 3μηνο 2003-Δ' 3μηνο 2008, «σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης και την αξιοποίηση των πρόσφατων κλαδικών δεικτών, οδήγησαν σε νέα εκτίμηση των δύο πρώτων τριμήνων του 2009», αναφέρει η ΕΣΥΕ στην ανακοίνωσή της.
«Βάσει των τελευταίων στοιχείων, η ελληνική οικονομία βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση από το Α' 3μήνο, με την οικονομική δραστηριότητα στο Γ' 3μηνο να συρρικνώνεται κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης της επενδυτικής δαπάνης, καθώς και λόγω της επιταχυνόμενης συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης», σχολίασε ο οικονομολόγος της ΕΤΕ, Νίκος Μαγγίνας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγγίνα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το σύνολο του 2009 αναμένεται στο -1,2% σε ετήσια βάση.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και, δυστυχώς, δεν βλέπουμε ο δρόμος για την έξοδο να είναι εύκολος. Η ανεργία αυξάνεται, οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες και οι φόροι ανεβαίνουν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες στο υπόλοιπο του έτους», ανέφερε από την πλευρά του ο αναλυτής της IHS Global Insight, Ντιέγκο Ισκάρο.