Πολιτική
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 16:17

Σπ. Κουβέλης: Να γίνουμε η ατμομηχανή της ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «ΝΑ Ευρώπη: κρίση και προοπτικές».

Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «ΝΑ Ευρώπη: κρίση και προοπτικές».

Επανέλαβε ότι η χώρα μας προσβλέπει σε ένα «νέο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία, την ενεργειακή ασφάλεια».

«Αυτή είναι η πολιτική της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, που ζητεί να εφαρμόσει και η ΕΕ, και τα Βαλκάνια είναι ο πιο ενδεδειγμένος χώρος, γιατί σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δίνοντας έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, ανοίγονται νέες ευκαιρίες, για νέες θέσεις εργασίας, εισοδήματα, επενδύσεις και για να έρθουν οι λαοί πιο κοντά», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανικών χωρών, με σταθμό την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» επί ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το 2003.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «για τη χώρα μας, το επόμενο κύμα διεύρυνσης είναι ένα ιστορικό στοίχημα. Αφορά τη γειτονιά μας και έχουμε κάθε λόγο να γίνουμε εμείς η ατμομηχανή της ενταξιακής πορείας των χωρών αυτών».

Αναφέρθηκε δε στα πλεονεκτήματα της ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην τριμερή συνεργασία, που ενισχύει τη βαλκανική φωνή μέσα στην ΕΕ, την περιφερειακή συνεργασία, αλλά και την επέκταση της γειτονιάς της ΕΕ στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά το «σήμερα», ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «μετά από μια δύσκολη περίοδο περισυλλογής για την ΕΕ είναι και πάλι η ώρα να προσφέρουμε νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων», σημειώνοντας πως «εκεί αποσκοπεί και η πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Κωνσταντινούπολη για έναν νέο οδικό χάρτη, για την εντατικοποίηση της πορείας των χωρών προς την ΕΕ».

«Η πρωτοβουλία αυτή, με καταληκτική ημερομηνία το 2014 ένταξης όλων των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, έχει πέρα από τον συμβολισμό, ένα απτό σκεπτικό: Να ενθαρρύνει τις χώρες των Δ. Βαλκανίων να προχωρήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προσδώσει νέα κίνητρα στις κυβερνήσεις και τους λαούς της περιοχής για την εκπλήρωση του κοινού ευρωπαικού οράματος», πρόσθεσε.

Συνοψίζοντας υπογράμμισε ότι δίνεται μια καινούργια ευκαιρία για την Ελλάδα να παίξει έναν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο, ρόλο φορέα ανάπτυξης, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και αυτή είναι υψηλή προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) υπό τον Γ. Παπαντωνίου, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) υπό τον Π. Κουτσουμπέλη και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) υπό τον Χ. Τσαρδανίδη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ