Την πρόθεση της ΠΓΔΜ να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Την πρόθεση της ΠΓΔΜ να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Η ΠΓΔΜ «επιδιώκει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία όμως θα διαφυλάττει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των Μακεδόνων πολιτών και η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ευρωατλαντικών αξιών», δήλωσε ο κ. Γιόλεφσκι στον κ. Νίμιτς, όπως αποκάλυψε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη στον κ. Νίμιτς ότι η κυβέρνηση της χώρας του «αναμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, στο τμήμα που αφορά την ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές».
Ο σεβασμός των ανειλημμένων υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία θα συμβάλει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, πρόσθεσε ο κ. Γιόλεφσκι.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται, εξάλλου, να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, σε μια τελευταία προσπάθεια -πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου- να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας.
Μιλώντας χθες σε διεθνές συνέδριο για τα Βαλκάνια στο Μέγαρο Μουσικής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια και κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων «να εγκαταλείψει την εθνικιστική ρητορική και την καπηλεία της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού και να εισέλθει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα απελευθερώσει το ευρωπαϊκό της μέλλον».
Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδ. Βασιλάκης, παρουσίασε στον κ. Νίμιτς-με τον οποίον είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και γεύμα εργασίας-την προσέγγιση και τους βασικούς άξονες της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ τον ενημέρωσε και για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι.
«Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με πλήρη σεβασμό στο ρόλο του ΟΗΕ και τις σχετικές αποφάσεις του. Ερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με ανοικτό μυαλό και εποικοδομητική διάθεση. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Αναζητούμε οριστική λύση σ' αυτό το ζήτημα.
»Λύση που θα απελευθερώσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και των λαών τους. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, erga omnes... Μιλάμε καθαρά ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις ούτε παρεξηγήσεις», δήλωσε.
Ο Έλληνας διαπραγματευτής ξεκαθάρισε στον κ. Νίμιτς ότι δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ χωρίς την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ