Τη δέσμευσή τους ότι θα διατηρήσουν τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας εξέφρασαν σήμερα οι ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Οπισθοχώρηση στο θέμα των εκπομπών CO2.
Τη δέσμευσή τους ότι θα διατηρήσουν τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας εξέφρασαν σήμερα οι ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ενώ απηύθυναν έκκληση για ένα «φιλόδοξο αποτέλεσμα» στην προσεχή διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου τους στη Σιγκαπούρη, οι 21 ηγέτες του APEC μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Μπαράκ Ομπάμα και Χου Τζιντάο, επεσήμαναν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που ξεκίνησε από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Ωστόσο, έκριναν απαραίτητο να διατηρήσουν τις πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας ως τη στιγμή που θα υπάρξει μια διαρκής ανάπτυξη, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του APEC.
«Τα σχέδια αναθέρμανσης, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια της ανάκαμψης, αλλά αυτή δεν είναι ακόμα σταθερή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, οι ηγέτες του APEC επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα. Ωστόσο, το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αν και το αρχικό προσχέδιο της δήλωσης έκανε λόγο για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 50%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2050, η νέα δήλωση που εξέδωσαν οι ηγέτες του APEC αναφέρει τα εξής:
«Πιστεύουμε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να αυξηθούν τα προσεχή χρόνια και να μειωθούν ουσιαστικά μέχρι το 2050, αναγνωρίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για την αύξησή τους θα είναι μακρύτερο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.»
Το Φόρουμ αποφασίζει να κάνει πίσω στο θέμα αυτό παρά την πρόσφατη δέσμευση της Βραζιλίας να μειώσει και αυτή σημαντικά τις εκπομπές της.
Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναλάβει, κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το Δεκέμβριο, «εθελοντική δέσμευση» να μειώσει έως και 39% τις εκπομπές της των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φόρουμ συμμετέχουν οι τρεις μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως – η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδονησία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters