Ηγέτες κρατών και αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα στη Ρώμη για την τριήμερη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης, αλλά πολλοί έχουν ήδη προδικάσει την αποτυχία της Συνόδου.
Ηγέτες κρατών και αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα στη Ρώμη για την τριήμερη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης, αλλά πολλοί έχουν ήδη προδικάσει την αποτυχία της Συνόδου.
Με τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται να έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) διοργάνωσε τη Σύνοδο με την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα δεσμευτούν να αυξήσουν την οικονομική ενίσχυση προς τη γεωργία στο 17% συνολικά - από το επίπεδο του 1980- από το 5% όπου βρίσκεται σήμερα.
Αυτό θα αντιστοιχούσε σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, από 7,9 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα.
Ωστόσο το δημοσιευμένο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί σήμερα, περιλαμβάνει μόνο μία γενική υπόσχεση για την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα, χωρίς κάποιο στόχο ή χρονοδιάγραμμα δράσης.
Η δέσμευση για την εξάλειψη του υποσιτισμού ως το 2025 αφαιρέθηκε από το προσχέδιο, το οποίο τώρα ορίζει ότι οι ξένοι ηγέτες δεσμεύονται να περιορίσουν το φαινόμενο "το συντομότερο δυνατόν".
"Οι πραγματικές αιτίες της πείνας και της έλλειψης επισιτιστικής ασφάλειας δεν βρίσκονται καν στην ατζέντα ή στο προσχέδιο της διακήρυξης", ανακοίνωσε η δεξαμενή σκέψης International Policy Network, με έδρα το Λονδίνο, που θεωρεί ως υπεύθυνους για την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης τους περιορισμούς στο εμπόριο.
Η περυσινή άνοδος της τιμής στα βασικά προϊόντα διατροφής όπως το ρύζι και το σιτάρι, προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 60 χώρες και μία επίπονη προσπάθεια από τις πλούσιες χώρες-εισαγωγείς τροφίμων για να αγοράσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προκαλώντας ανεπάρκεια τροφίμων και πολιτικές αναταράξεις.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί έκτοτε, αλλά παραμένουν υψηλές στις φτωχές χώρες και ο FAO προειδοποιεί ότι είναι πιθανή η ξαφνική ανατίμηση.
Η διάσκεψη της Ομάδας των 8 τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της καταβολής 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης- μία μεγάλη στροφή προς την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών και όχι της χορήγησης επείγουσας βοήθειας με την αποστολή τροφίμων.
Όμως, με εξαίρεση τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι ηγέτες της G8 δεν μετέχουν στη Σύνοδο στη Ρώμη, η οποία θα θυμίζει περισσότερο συγκέντρωση Λατινοαμερικανών και Αφρικανών ηγετών.
Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης είναι μεταξύ εκείνων που θα παρευρεθούν στη Σύνοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ