Για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να σέβεται και να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες όπως η δέσμευση για καλή γειτονία, ξεκαθάρισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.
Υπό τη σκιά των πρόσφατων δηλώσεών του περί «Μακεδόνων του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι συναντήθηκε σήμερα στη Σόφια με τον Βούγλαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο Βούλγαρος πρωθυπουργός παρατήρησε με νόημα πως για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να σέβεται και να εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, μεταξύ των οποίων είναι και η δέσμευση για καλή γειτονία.
Η Σόφια υποστηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων, αλλά η υποστήριξη αυτή δεν είναι άνευ όρων, σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ και τόνισε την ανάγκη να εγκαταλείψουν οι δύο χώρες "τη γλώσσα του μίσους" και "να μην ενθαρρύνουν ομάδες που δημιουργούν προβλήματα".
Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι με την Ιστορία πρέπει να ασχολούνται οι ιστορικοί, ενώ οι πολιτικοί και πολιτικοί παράγοντες καλούνται, όπως είπε, να συγκεντρωθούν στο παρόν και χαρακτήρισε φυσιολογικό να προκύπτουν προβλήματα μεταξύ γειτονικών χωρών - προβλήματα τα οποία, όπως υποστήριξε, οι ηγεσίες έχουν καθήκον να λύνουν.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ (σ.σ. και της Σερβίας και του Μαυροβουνίου) που ταξιδεύουν εντός της ζώνης Σένγκεν, από τις 19 Δεκεμβρίου. «Όπως γνωρίζετε, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε θετική και η Επιτροπή συνέστησε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ισότιμη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Αναμένουμε ότι οι προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις θα εκτιμηθούν κατάλληλα», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, τονίζοντας ότι τα Σκόπια συνεχίζουν να υπολογίζουν στην πάγια υποστήριξη της Σόφιας για την ευρωατλαντική πορεία τους.
Δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Παρβάνοφ
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια του κ. Γκρούεφσκι να μην συναντηθεί με τον Βούλγαρο πρόεδρο Παρβάνοφ. Στα πρώτα σχόλια για την επίσκεψη-αστραπή του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι ο κ. Γκρούεφσκι συναντήθηκε μόνο με τον ομόλογό του, σε παράβαση της πρακτικής (αλλά και του πρωτοκόλλου), που θέλει τον εκάστοτε ξένο ηγέτη να συναντιέται και με τον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ (μία πρακτική, την οποία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές, τηρούν συνήθως με σχολαστικό τρόπο οι δύο χώρες).
Το γεγονός αυτό σχολιάζεται και από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, υπό το πρίσμα της έντονης κρίσης που πυροδότησαν στις διμερείς σχέσεις οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, από όπου επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «Μακεδόνων του Βαρδάρη, του Αιγαίου και του Πιρίν».
Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ είχαν πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του κ. Παρβάνοφ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Γκρούεφσκι για «απαράδεκτες εδαφικές διεκδικήσεις, απολύτως απαράδεκτες στον 21ο αιώνα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Εξίσου έντονα είχε αντιδράσει τότε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια επήλθε σχετική άμβλυνση, χάρη και στις διορθωτικές δηλώσεις περί «λανθασμένης ερμηνείας, παρεξήγησης» και άλλων παρόμοιων εξηγήσεων από την πλευρά του κ. Γκρούεφσκι.
Πηγή: ΑΠΕ