Πολιτική
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 19:40

Αρειος Πάγος: Παράνομοι και καταχρηστικοί τρεις τραπεζικοί όροι

Δεκτή έκανε το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου την αίτηση της Ένωσης Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής με την οποία ζητούσε να κριθούν καταχρηστικοί και παράνομοι τρεις όροι συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς.

Δεκτή έκανε το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου την αίτηση της Ένωσης Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με την οποία ζητούσε να κριθούν καταχρηστικοί και παράνομοι τρεις όροι συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, οι όροι που κρίθηκαν παράνομοι και καταχρηστικοί είναι: α) Η προμήθεια 0,80 ευρώ ανά συναλλαγή που εισπράττει η τράπεζα για κάθε κίνηση λογαριασμού (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου) που αφορά ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από τέσσερις το μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηνιαίο υπόλοιπο 1.500 ευρώ ή περισσότερες από έξι το μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηνιαίο υπόλοιπο 1.500,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ ή περισσότερες από 20 το μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηναίο υπόλοιπο από 30.000,01 έως 100.000 ευρώ ή περισσότερες από 50 το μήνα και ο λογαριασμός έχει μηναίο υπόλοιπο από 100.000,01 έως 200.000 ευρώ,

β) Η προμήθεια 1,40 ευρώ που εισπράττει η τράπεζα για κάθε κατάθεση που γίνεται σε λογαριασμό πελάτη της από τρίτο πρόσωπο και όχι από τον ίδιο τον πελάτη,

γ) ο όρος που εμπεριέχεται στις δανειακές συμβάσεις (στεγαστικά δάνεια) που συνάπτει η τράπεζα με τους καταναλωτές και ο οποίος προβλέπει «την κατάθεση του προϊόντος του δανείου σε δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη στην Τράπεζα και τη σταδιακή αποδέσμευση αυτού με την ταυτόχρονη όμως καταβολή τόκου εκ μέρους του οφειλέτη-καταναλωτή για το σύνολο του ποσού του δανείου και όχι για το μέρος αυτού το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή του».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει: «Mε την αμετάκλητη απόφαση οι καταναλωτές ασφαλώς μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν, σε εφαρμογή των παράνομων τραπεζικών πρακτικών. Ωστόσο, για ευνόητους πρακτικούς λόγους, στις περιπτώσεις που πρόκειται για μικροχρεώσεις, η διεκδίκηση αυτή είναι σχεδόν αδύνατη. Η Πολιτεία θα πρέπει γι' αυτό να θεσπίσει, κατ' αντιστοιχία προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα προστασίας που θα προβλέπουν την αποστέρηση των παράνομων κερδών από τις τράπεζες και τη διάθεσή τους για κοινωφελείς σκοπούς. Τούτο είναι αναγκαίο προκειμένου να επέλθει ένα αποτελεσματικό πλήγμα στα ίδια τα κίνητρα που παράγουν τις παράνομες αυτές πρακτικές».

Παράλληλα καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην προστασία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, ζητά από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να επέμβει και να υποχρεώσει όλες τις άλλες τράπεζες, με την απειλή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων, να εγκαταλείψουν αυτές τις παράνομες πρακτικές και κυρίως «να μην επιτρέψει την συγκάλυψη των παράνομων αυτών πρακτικών με προσχηματικές αλλαγές ή την αντικατάστασή τους με άλλες παρεμφερείς παράνομες πρακτικές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ