Πολιτική
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 21:53

Κόντρα σε υψηλούς τόνους στη Βουλή για την ΕΛ.ΑΣ.

Aνέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για την ΕΛ.ΑΣ. «Η σύλληψη του Ριτζάι δεν έγινε από την αστυνομία τη δική σας ... ο αρχηγός της Ασφάλειας που έβαλα εγώ, συνέλαβε τον Ριτζάι», παρατήρησε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης κατηγορώντας τον Μ. Χρυσοχοΐδη που απάντησε: «Δεν είναι δεξιά η Αστυνομία, ανήκει στην πατρίδα».

Τα πυρά του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, αλλά και του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Θανάση Πλεύρη, δέχθηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή τις αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής.

Τόσο ο κ. Μαρκογιαννάκης, όσο ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κατηγόρησαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση συνολικότερα, για την σπουδή να ανακοινώσουν τον θάνατο Πακιστανού μετανάστη από βασανιστήρια σε αστυνομικό τμήμα, ενώ το ιατροδικαστικό πόρισμα απέδωσε τον θάνατο σε παθολογικά αίτια - και αξίωσαν από τον υπουργό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

«Αποπέμψατε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, η ευθύνη είναι δική σας. Εσείς δώσατε το εναρκτήριο λάκτισμα να μπουν τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια και να κινηθούν όπως κινήθηκαν, καλώς ή κακώς», παρατήρησε ο κ. Μαρκογιαννάκης. Όσο για τους νεαρούς, «βγαίνουν κάθε τόσο και τα σπάνε. Μήπως αποστρατεύσατε το νέο Διοικητή που τοποθετήσατε;», διερωτήθηκε ο πρώην υφυπουργός.

«Μην προκαλείτε. Καθίστε στο κόμμα σας και κάνετε αυτοκριτική για το ότι διαλύσατε το κράτος και το ότι δεν βρήκαμε ούτε μολύβια στα υπουργεία», απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στον ισχυρισμό εξάλλου του κ. Μαρκογιαννάκη ότι οι αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική οφείλονται στις «εκδικητικές διαθέσεις μυστικοσύμβουλου του Πρωθυπουργού», ο υπουργός απάντησε υπογραμμίζοντας πως «η ηγεσία της Υπηρεσίας πρέπει να αλλάξει ολόκληρη».

«Εγώ τιμώ τους αξιωματικούς. Δεν τους πετώ στα σκουπίδια όπως εσείς. Οι επιλογές μας θα είναι αξιοκρατικές. Η Αντιτρομοκρατική, και όλες οι άλλες υπηρεσίες που παρατήσατε, θα ξαναμπούν μπροστά - θα ξαναγίνουν υπηρεσίες του κράτους και θα υπηρετούν τους πολίτες. Οι κομματάρχες, οι αρεστοί και τα υπόλοιπα που κάνατε, τελείωσαν πια», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η σύλληψη του Ριτζάι που έγινε, δεν έγινε από την αστυνομία τη δική σας, γιατί δεν προλάβατε να την φτιάξετε όπως θέλετε. Αυτή η αστυνομία, ο αρχηγός της Ασφάλειας που έβαλα εγώ, συνέλαβε τον Ριτζάι», αντέτεινε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

«¶κριτα, πρόχειρα, επιπόλαια, τους αποκαλέσατε δολοφόνους για τον θάνατο του Πακιστανού και ξέρετε πολύ καλά πως, ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες για τις οποίες δεν θέλω να αναφερθώ. Αυτή η αντιτρομοκρατική είναι που εξάρθρωσε πρόσφατα τους "Πυρήνες της Φωτιάς". Και είναι η μόνη επιτυχία που οφείλεται στην μεθοδικότητα και τη δουλειά των αστυνομικών και δεν οφείλεται στην τύχη - και ο νοών νοείτω», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, για να λάβει την απάντηση του υπουργού:

««Κάνετε δύο κρίσιμα λάθη. Δεν είναι δεξιά η Αστυνομία, ανήκει στην πατρίδα. Επειδή όμως, θεωρείτε ιδιοκτησία σας την Αστυνομία, μου ζητάτε να ζητήσω συγγνώμη. Κάνετε λάθος. Εσείς ταπεινώσατε τους αστυνομικούς και ντρέπονταν τον Δεκέμβριο τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο».

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Εδώ ασκούμε πολιτική στο όνομα του ελληνικού λαού. Καθίστε στο κόμμα σας, κάνετε αυτοκριτική, κουβεντιάστε με τον νέο αρχηγό που έρχεται και ελάτε μετά να συζητήσουμε με σοβαρότητα, για το πώς θα υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα», κατέληξε ο κ.Χρυσοχοΐδης.

Εξάλλου, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι πριν την παραίτηση του κ. Τσιατούρα που ζήτησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «μέλη πολιτικού κόμματος δεν επέτρεψαν στους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλειά τους», καθώς καταδίωκαν νεαρούς ταραξίες που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «βαφτίζουν τους εαυτούς τους αντιεξουσιαστές και περνούν την ώρα τους σε καφετέριες στα Εξάρχεια».

«Για ποιον λόγο κατά παράβαση των καθηκόντων, σας κάνατε παρέμβαση, δίνοντας την εντύπωση πως μέλη ενός κόμματος τυγχάνουν ασυλίας. Για ποιον λόγο ακριβώς αποπέμψατε τον αστυνομικό διευθυντή; Υπάρχει κάποιος νόμος που να μην επιτρέπει σε αστυνομικούς να κάνουν έλεγχο σε χώρο που γίνεται παρουσίαση βιβλίου; Έχετε την δυνατότητα να μπορείτε να διατάξετε, χωρίς να έχει επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη, να ζητήσετε να αφεθεί κάποιος ελεύθερος. Αν τυχόν τα συγκεκριμένα άτομα συνδέονταν με αξιόποινες πράξεις, δεν θα υπήρχε πρόβλημα;» ρώτησε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ..

«Η Αστυνομία έκανε λάθος, παρευρισκόμενη σε έναν χώρο που δεν έπρεπε, απάντησε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Ας μην ενοχοποιούμε κόμματα και ιδέες που πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Κανείς πολίτης δεν υπόκειται σε διακριτική μεταχείριση. Πρέπει όμως να υπάρχει σοβαρότητα, επαγγελματισμός, σεβασμός στην ανθρώπινη ελευθερία και δικαιώματα».

Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, από την πρώτη στιγμή, «δεν δεχθήκαμε να συνεχιστεί ένα απαράδεκτο φαινόμενο καταστροφών, ζωνών ανομίας που παρουσιάστηκαν ως κάτι το ιδιαίτερο, ενώ έγιναν ορμητήρια για παράνομες πράξεις». «Αυτά έχουν τελειώσει, γιατί υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους μας», τόνισε.