Κόσμος
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 10:52

Συνεχίζεται ο εποικισμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα το αμερικανικό αίτημα για το πάγωμα της κατασκευής δεκάδων νέων κατοικιών στο Γκίλο, εβραϊκό οικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα το αμερικανικό αίτημα για το πάγωμα της κατασκευής δεκάδων νέων κατοικιών στο Γκίλο, εβραϊκό οικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ δήλωσε χθες σε συνεργάτες του ισραηλινού πρωθυπουργού ότι το σχέδιο αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει εντάσεις με τους Παλαιστίνιους, διευκρίνισε το ραδιοφωνικό δίκτυο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε αμέσως αυτό το αίτημα τονίζοντας ότι το Γκίλο αποτελεί «αναπόσπαστο τμήμα της Ιερουσαλήμ» και διευκρίνισε ότι αυτό το είδος του ιδιωτικού κατασκευαστικού σχεδίου δεν απαιτεί άδεια της κυβέρνησης.

Ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ, όπου ζουν 200.000 Ισραηλινοί σε δώδεκα νέους οικισμούς, καθώς και 270.000 Παλαιστίνιοι, κατελήφθη κατά τη διάρκεια του πολέμου των Εξι Ημερών το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Ανώτατος ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι «έτοιμος να επιδείξει το μάξιμουμ της αυτοσυγκράτησης ως προς την οικοδομική δραστηριότητα στην Ιουδαία-Σαμάρια (Δυτική Οχθη) , ώστε να ευνοηθεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή η πολιτική δεν εφαρμόζεται στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσά μας».

Υπό τις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δέχθηκε να μειώσει τους ρυθμούς της οικοδόμησης στους μεγάλους εβραϊκούς οικισμούς, όπου ζει η πλειοψηφία των Ισραηλινών που είναι εγκατεστημένοι στη Δυτική Οχθη. Αντίθετα, απέρριψε το πλήρες πάγωμα του εποικισμού, που ζητούν οι Παλαιστίνιοι και η διεθνής κοινότητα.

Η συνοικία Γκίλο έχει ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη που έχουν κατασχεθεί, κοντά στη Βηθλεέμ στη Δυτική Οχθη. Κατοικείται από 30.000 Ισραηλινούς και ανήκει στην περίμετρο της "Μεγάλης Ιερουσαλήμ", που οικοδομήθηκε από το Ισραήλ για να ενισχύσει τον έλεγχο επί της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο