Πολιτική
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 20:42

Ολοκληρώθηκαν και οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

Oλοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.

Oλοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές πορείες οι οποίες ξεκίνησαν από το ΑΠΘ και την Καμάρα, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν και φέτος την καθιερωμένη διαδρομή έξω από το προξενείο των ΗΠΑ όπου και διαδήλωσαν.

Μετά από την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στο ΑΠΘ ξεκίνησε η πρώτη πορεία, την οποία διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974.

Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εργατικών σωματείων, δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων και άλλων φορέων της πόλης, ενώ εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό ήταν το συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές αφού διαμαρτυρήθηκαν έξω από προξενείο διαλύθηκαν λίγο πριν τις 7.30 μ.μ. στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους.

Η δεύτερη πορεία στην οποία συμμετείχαν κυρίως φοιτητές και άτομα που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ξεκίνησε από το ΑΠΘ μισή περίπου ώρα αργότερα και οι διαδηλωτές μετά τη διαμαρτυρία έξω από το προξενείο των ΗΠΑ επέστρεψαν στο ΑΠΘ μέσω των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία.

Μικρή ομάδα νεαρών, οι οποίοι φορούσαν κράνη, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στην εμπορική πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έβαλαν φωτιά σε μια στάση λεωφορείου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν.

Επεισόδια σημειώθηκαν, έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, στην πλατεία Αριστοτέλους, και στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Καμάρα από άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εκτόξευσαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, έγραψαν με σπρέι συνθήματα και στη συνέχεια διαλύθηκαν στην οδό Εγνατία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ