Κόσμος
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 21:33

Αντιδράσεις για την ισραηλινή απόφαση ανέγερσης κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Θλιβερή χαρακτήρισε την ισραηλινή απόφαση για την κατασκευή 900 νέων κατοικιών στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι. Την ενέργεια αυτή καταδίκασε και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Θλιβερή χαρακτήρισε την ισραηλινή απόφαση για την κατασκευή 900 νέων κατοικιών στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι.

«Εκτιμούμε ότι η ενέργεια αυτή κάνει την επιτυχία των προσπαθειών μας πολύ δύσκολη. Διαμαρτυρόμαστε κατά αυτής της ενέργειας και κατά όλων των πρακτικών που σχετίζονται με τον εποικισμό της Ιερουσαλήμ, κυρίως την καταστροφή κατοικιών Παλαιστίνιων κάτι που συμβαίνει τακτικά», πρόσθεσε ο κ. Κέλι σε συνέντευξη Τύπου.

«Η θέση μας όσον αφορά την Ιερουσαλήμ είναι καθαρή: θεωρούμε ότι το ζήτημα του μόνιμου καθεστώτος της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε.

Δυσαρεστημένος από την έγκριση του Ισραήλ να επεκτείνει τον οικισμό Γκίλο στην Ιερουσαλήμ είναι και ο Λευκός Οίκος.

«Σε μια στιγμή που εργαζόμαστε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτές οι ενέργειες κάνουν πολλή δύσκολη την επιτυχία των προσπαθειών μας», δήλωσε ο γραμματέας τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε άδεια για την κατασκευή 900 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, την ώρα που υπάρχει μια διεθνής αμφισβήτηση της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής.

Την ενέργεια αυτή καταδίκασε και η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Ο εποικισμός πρέπει να σταματήσει. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του κύριου διαπραγματευτή των Παλαιστίνων, Σαέμπ Ερεκάτ.

Τη Δευτέρα δε ο ειδικός απεσταλμένος του πρόεδρου Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, κατέστησε σαφές στον κ. Νετανιάχου ότι το σχέδιο αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερες εντάσεις.

Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει ότι ο χώρος όπου θα χτιστούν τα νέα εβραϊκά σπίτια βρίσκεται στο τμήμα της Ιερουσαλήμ που είναι ανεξάρτητο ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νικ Μπαρκάτ, τόνισε ότι η αμερικανική θέση κάνει διακρίσεις.

«Ο ισραηλινός νόμος δεν διακρίνει Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς που εισέρχονται στην ανατολική και δυτική Ιερουσαλήμ. Το αίτημα να σταματήσει ο εποικισμός λόγω θρησκευτικών διαφορών δεν είναι νόμιμο στις ΗΠΑ και πουθενά αλλού στον ελεύθερο κόσμο», ανέφερε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο