Κόσμος
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 21:56

Σλοβακία: Διπλασιασμός της στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Το διπλασιασμό της στρατιωτικής δύναμης της χώρας του στο Αφγανιστάν, η οποία θα αυξηθεί σε περίπου 500 στρατιώτες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.

Το διπλασιασμό της στρατιωτικής δύναμης της χώρας του στο Αφγανιστάν, η οποία θα αυξηθεί σε περίπου 500 στρατιώτες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο αυτό.

«Ο πρωθυπουργός Μπράουν χαιρέτισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού Φίκο για την πρόθεσή του να διπλασιάσει τον αριθμό των σλοβάκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν», αναφέρουν οι δύο ηγέτες σε μια δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία έχει σήμερα περίπου 240 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Το Λονδίνο προσπαθεί να πείσει τους συμμάχους του να στείλουν συνολικά 5.000 επιπλέον στρατιώτες, εκτός από τις ενισχύσεις που θα μπορούσαν να στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εννέα χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί επί του παρόντος στη χώρα. Ο Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε να στείλει 500 επιπλέον, υπό την προϋπόθεση ότι οι σύμμαχοι θα προσφέρουν και εκείνοι τη συνεισφορά τους.

Ο κ. Μπράουν εμφανίστηκε βέβαιος ότι και άλλοι σύμμαχοι στο Αφγανιστάν θα αποφασίσουν να στείλουν ενισχύσεις. «Πιστεύω ότι, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ίσως δέκα χώρες να είναι έτοιμες για την παροχή ενισχύσεων», σημείωσε.

«Αυτό δείχνει τη συντονισμένη προσπάθεια που όλοι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν τον έλεγχο της επικράτειας τους», δήλωσε ο Μπράουν στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν, δήλωσε σήμερα ότι σύντομα θα ανακοινωθεί μια σημαντική αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, ως μέρος μιας στρατηγικής για τη μεταβίβαση της ασφάλειας στους Αφγανούς από το 2010.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ατλαντικής Συμμαχίας, που συνήλθε στο Εδιμβούργο, ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι αναμένεται μια συμφωνία για ενισχύσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο