Κόσμος
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 11:55

Aφγανιστάν: «Φτώχεια και ανεργία τα αίτια του πολέμου»

Η φτώχεια, η ανεργία και η διαφθορά της κυβέρνησης είναι τα βασικά αίτια πίσω από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Oxfam.

Η φτώχεια, η ανεργία και η διαφθορά της κυβέρνησης είναι τα βασικά αίτια πίσω από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Oxfam.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν 704 Αφγανοί πολίτες, οι Ταλιμπάν έπονται όλων των παραπάνω παραγόντων στο βαθμό υπαιτιότητας.

Συγκεκριμένα, σημαντικότερη αιτία θεωρείται (από το 70% των ερωτηθέντων) η φτώχεια και η ανεργία, ακολουθούμενη από την κυβερνητική διαφθορά (48%), ενώ τρίτοι στη λίστα έρχονται οι Ταλιμπάν (36%).

Η Oxfam επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η χώρα δεν έχει μόνο ανάγκη από στρατιωτική επίλυση των προβλημάτων της.

‘Ενας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα βασανισμού και ένας στους 10 ισχυρίστηκε ότι έχει φυλακιστεί τουλάχιστον μία φορά από το 1979, τη χρονιά που εισέβαλε στη χώρα η Σοβιετική Ένωση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια οκτώ αφγανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων σε 14 επαρχίες μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2009.

Ως τέταρτος πλέον σημαντικότερος λόγος για το συνεχιζόμενο πόλεμο εμφανίζεται η ανάμειξη των γειτονικών χωρών στο Αφγανιστάν.

«Ο λαός του Αφγανιστάν έχει υποστεί 30 χρόνια απόλυτου τρόμου», όπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam Μπάρμπαρα Στόκινγκ.

«Μέσα σε αυτό το διάστημα εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Όσοι έχουν διαπράξει τις πλέον τρομερές καταχρήσεις απολαμβάνουν ατιμωρησίας και δεν έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Η αφγανική κοινωνία έχει καταστραφεί».

Πηγές: Reuters, BBC