Η εκλογή προέδρου της ΕΕ και εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η εκλογή προέδρου της ΕΕ και εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι «27» δεν φαίνεται να έχουν ακόμη καταλήξει στα πρόσωπα. Ο προεδρεύων της ΕΕ, Σουηδός πρωθυπουργός Φρίντριχ Ρέινφιλντ, ανακοίνωσε ότι «τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολύ περισσότερα από τις ευρωπαϊκές καρέκλες».
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, υπάρχει η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή», δήλωσε η Σουηδέζα υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Σεσίλια Μάλμστρομ.
Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές,θεωρούν ότι με τη δήλωση αυτή, η σουηδική προεδρία θέλει να πιέσει τους «27» να ελαττώσουν τους προτεινόμενους υποψηφίους, ώστε να καταλήξουν σε μία απόφαση αύριο.
Η επιλογή κρίνεται δύσκολη καθώς θα πρέπει να διατηρηθούν πολλές ισορροπίες.
Δεδομένου ότι τις δύο από τις τέσσερις ανώτατες ευρωπαϊκές θέσεις έχουν καταλάβει προσωπικότητες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ο Πορτογάλλος, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής και ο Πολωνός, Γιέζρι Μπούζεκ στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), μία από τις δύο θέσεις που θα κριθούν αύριο, και κατά προτίμηση αυτή του Ύπατου Εκπροσώπου, θα πρέπει να καταλάβει ευρωπαίος σοσιαλιστής.
Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ορισμένες χώρες θεωρούν απαραίτητη την τοποθέτηση γυναίκας, ενώ θα πρέπει να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στους υποψήφιους των μικρών και των μεγάλων χωρών και των χωρών του Βορρά και του Νότου.
Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της ΕΕ, ο γαλλογερμανικός άξονας κλίνει προς τρεις υποψηφίους από την αποκαλούμενη Benelux. Επικρατέστερος φαίνεται ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Βαν Πίτερ Μπαλκενέντε, και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Υποψήφιος παραμένει και ο τέως πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ συναντά πολλούς πολέμιους στους κόλπους της ΕΕ, αφενός λόγω της φιλοαμερικανικής στάσης του στον πόλεμο του Ιράκ και αφετέρου επειδή προέρχεται από μια, παραδοσιακά, χώρα ευρωσκεπτικιστών, η οποία, μεταξύ άλλων, δεν συμμετέχει στο ευρώ.
¶λλοι υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της ΕΕ θεωρούνται ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφκανγκ Σιούσελ, και η πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε Φραιμπέργκα.
Για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι επικρατέστεροι προέρχονται από το χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Μετά τη διαφαινόμενη άρνηση του Βρετανού υπουργού εξωτερικών, ΝΤέιβιντ Μίλιμπαντ να καταλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, επικρατέστερος εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Νταλέμα, ο οποίος, ωστόσο, αντιμετωπίζει την αντίδραση αρκετών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, λόγω της θητείας του στο πάλαι ποτέ Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η επιλογή του θα εξαρτηθεί και από τις διμερείς επαφές που έχει προγραμματίσει για αύριο ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Μάρκο Φρατίνι, με ηγέτες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Επιπλέον, υποψήφιοι για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ είναι ο Ισπανός υπουργός εξωτερικών Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, η Βρετανίδα Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εμπορίου, Κάθριν ¶στον, και η πρώην Γαλλίδα υπουργός για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Ελισαμπέτ Γκιγού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ