Κόσμος
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 09:51

Αφγανιστάν: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Καρζάι

Oλοκληρώθηκε η ορκωμοσία του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία του Αφγανιστάν για μία δεύτερη πενταετή θητεία, με τον Αφγανό ηγέτη να προσπαθεί να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη εικόνα του μετά από τις εκλογές που επισκιάστηκαν από εκτεταμένη νοθεία.

Oλοκληρώθηκε η ορκωμοσία του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία του Αφγανιστάν για μία δεύτερη πενταετή θητεία, με τον Αφγανό ηγέτη να προσπαθεί να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη εικόνα του μετά από τις εκλογές που επισκιάστηκαν από εκτεταμένη νοθεία.

Ο Καρζάι δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και επισήμανε ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν τον έλεγχο των περιοχών που δοκιμάζονται από συγκρούσεις εντός των επόμενων τριών ετών.

«Το Αφγανιστάν επιθυμεί να ηγηθεί των επιχειρήσεων σε μη ασφαλείς περιοχές τα επόμενα τρία χρόνια» είπε ο Καρζάι από το προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ όπου έλαβε χώρα η τελετή.

«Η διαφθορά είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα και πρέπει να την καταπολεμήσουμε με σθένος», όπως είπε. «Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη και τις ελλείψεις των τελευταίων οκτώ ετών».

Κάλεσε επίσης τους υπουργούς του να βρίσκονται στην υπηρεσία των πολιτών και να είναι «αποτελεσματικοί και επαγγελματίες».

Η ορκωμοσία του Καρζάι πραγματοποιήθηκε την ώρα που αυξάνονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση το νόμιμο της επανεκλογής του λόγω των καταγγελιών για νοθεία. Παράλληλα η κυβέρνησή του κατηγορείται για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σήμερα σε εφαρμογή - οι δρόμοι της Καμπούλ ήταν έρημοι, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αποκλείσει πολλούς δρόμους. Η μέρα έχει ανακηρυχθεί εθνική αργία και οι Αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

Εκπρόσωποι από περίπου 40 χώρες παραβρέθηκαν στην τελετή – ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Η κ. Κλίντον, στην πρώτη της επίσκεψη στο Αφγανιστάν ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, αλλά αναμένει σοβαρά αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και στη συγκρότηση μίας «υπεύθυνης, διαφανούς κυβέρνησης».

«Εχουν λάβει κάποια μέτρα στον τομέα αυτό, αλλά κατά την άποψή μας, όχι αρκετά για να επιδείξουν μία σοβαρή δέσμευση γα την αντιμετώπιση της διαφθοράς», είπε η κ. Κλίντον.

Ο 53χρονος Καρζάι ανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας μετά την αποχώρηση του κυριότερου αντιπάλου του στις εκλογές, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, από τον επαναληπτικό γύρο που ήταν προγραμματισμένες για τις 7 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Καρζάι κάλεσε τον κ. Αμπντουλάχ να συνεργαστεί μαζί του «για την ευημερία του Αφγανιστάν».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC