Πολιτική
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 15:21

ΣΥΝ: Δεν υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική για το φάρμακο

«Φιλολαϊκή πολιτική για το φάρμακο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει», σημειώνει ο ΣΥΝ με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Φιλολαϊκή πολιτική για το φάρμακο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει», σημειώνει ο ΣΥΝ με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών υπέρτατο κριτήριο είναι η διασφάλιση των υπερκερδών των Φαρμακευτικών Εταιρειών και του πολυεθνικού Φαρμακοβιομηχανικού συμπλέγματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

« Αν ο σκοπός της εξαγγελίας των μέτρων της Κυβέρνησης για το Φάρμακο είναι η εξοικονόμηση πόρων και ο περιορισμός της δυνατότητας των ασφαλισμένων στα φάρμακα που χρειάζονται, τότε θα μας βρει απέναντι και κάθετα αντίθετους», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Συνασπισμός καταθέτει άξονες των επεξεργασμένων προτάσεών του:

• Την άμεση υπαγωγή όλων των αρμοδιοτήτων για το Φάρμακο στο Υπουργείο Υγείας με σύσταση Γ. Γραμματείας Φαρμάκου.

• Τον αυστηρό έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής, της συνταγογράφησης Φαρμάκων και Θεραπειών, της αξιοπιστίας και ποσοτικής επάρκειας των σκευασμάτων.

• Πάταξη της παραοικονομίας και αποδέσμευση, της εκπαίδευσης και της δια βίου ενημέρωσης από τη Φαρμακοβιομηχανία με δημόσια χρηματοδότηση.

• Την ολόπλευρη αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και την ενίσχυση της Εγχώριας παραγωγής.

• Στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που παλεύουμε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον προσδιορισμός του ρόλου και των όρων δημιουργίας Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Φαρμακαποθήκης.

• Κατάργηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη στους χαμηλόμισθους - χαμηλοσυνταξιούχους και τα χρόνια νοσήματα. Μείωση στο 10% της συμμετοχής των υπολοίπων ασφαλισμένων.

• Στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης. Δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οικογενειακού γιατρού. Γενναία χρηματοδότηση του κλάδου υγείας. Αυστηρές ποινές σε κάθε είδους ατασθαλίες. Μηχανοργάνωση σε όλα τα επίπεδα.