Πολιτική
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 16:56

Συνεχίζεται η κόντρα για τα stage

Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα stage στο Δημόσιο, ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος δέχθηκε στη Βουλή τα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης για το θέμα.

Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα stage στο Δημόσιο, ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος δέχθηκε στη Βουλή τα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης για το θέμα.

Η κατά 50% προσαύξηση της μοριοδότησης των εργαζομένων στα προγράμματα stage ήταν αντισυνταγματική και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έβγαζε σχετική απόφαση σε περίπτωση προσφυγής σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι πρώην εργαζομένοι στα stage έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στις νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα συνάψει το Δημόσιο, ακριβώς για να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που κάλυπταν εν μέρει, οι ίδιοι στο παρελθόν.

Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ εξαπέλυσαν βολές κατά της κυβέρνησης για «κοινωνική αναλγησία», «κομματικό ρεβανσισμό» και «αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας».

Επισήμαναν μάλιστα πως «η πρώτη κυβέρνηση που έδωσε το δικαίωμα σε εργαζόμενους στα stage να εργαστούν στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ήταν η κυβέρνηση Σημίτη, με σύμφωνη υπογραφή του Γ. Παπανδρέου».

Ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, αν και παραδέχθηκε μπαράζ προεκλογικών διορισμών μέσω των προγραμμάτων αυτών από πλευράς ΝΔ και ζήτησε όποιος έφταιξε να πάει στον εισαγγελέα, πρόσθεσε πως δεν πρέπει να διασύρονται οι εργαζόμενοι και μια ολόκληρη παράταξη: «Είπατε να ελεγχθούμε. Ναι, τολμήστε το. Όμως, ολόκληρος ο πολιτικός ρεβανσισμός στις πλάτες αυτών των ανθρώπων;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με την κατάργηση των προγραμμάτων στο Δημόσιο, από δω και πέρα, εξέφρασε όμως την αντίθεσή του κόμματος στην κατάργηση της μοριοδότησης. «Δεν μπορείτε να μην μετατρέψετε σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, τις συμβάσεις πολλών απ’ αυτά τα παιδιά που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» συμπλήρωσε.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ απέδωσε τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ σε εφαρμογή των επιταγών της ΕΕ για γενίκευση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (εφόσον τα stage θα συνεχιστούν εκεί). Βάλλοντας και κατά της ΝΔ της καταλόγισε εκμετάλλευση της αγωνίας των ενδιαφερόμενων.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Κριτσωτάκης χαρακτήρισε τη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, «δώρο στην εργοδοσία - σκληρό νεοφιλελευθερισμό με θύματα της δυνάμεις της εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σημειώνοντας πως είναι αδύνατο να καταργηθούν γιατί εξυπηρετούν ορισμένες ανάγκες. Πρόσθεσε όμως πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταστρατήγησης της νομοθεσίας που διέπει αυτές τις μορφές απασχόλησης.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, θα έχουμε έτοιμο ένα σύστημα νέων εγγυήσεων για όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης κι από το νέο έτος θα ετοιμάσουμε τις ρυθμίσεις για την επανασύσταση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.