Πολιτική
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009 14:07

Σαμαράς-Μπακογιάννη διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ιδιότυπο debate

Kλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ντόρας Μπακογιάννη - Αντώνη Σαμαρά μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ, αυτή τη φορά μέσω ενός ιδιότυπου debate που φιλοξενεί η εφημερίδα «Το Βήμα».

Kλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ντόρας Μπακογιάννη - Αντώνη Σαμαρά μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ, αυτή τη φορά μέσω ενός ιδιότυπου debate που φιλοξενεί η εφημερίδα «Το Βήμα».

Η κ. Μπακογιάννη κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι κρύφτηκε την ώρα της μάχης, ενώ ο Μεσσήνιος πολιτικός καταλογίζει στην πρώην υπουργό Εξωτερικών υπόγειους μηχανισμούς, οι οποίοι -όπως αναφέρει- διαιρούν τις κομματικές οργανώσεις και απωθούν τους ψηφοφόρους.

Στο ιδιότυπο αυτό debate, οι δύο υποψήφιοι διαφωνούν για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ:

Η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι πρώτος και βασικότερος λόγος της ήττας ήταν «η συμπεριφορά κάποιων στελεχών μας τα οποία έπληξαν την εικόνα της παράταξης». «Χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα και αυτό ήταν καταστροφικό», υπογραμμίζει.

«Ένας δεύτερος λόγος -προσθέτει- είναι οι καθυστερήσεις και ολιγωρίες στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα. Και ένας τρίτος έχει να κάνει με τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία μας ανάγκασε τον τελευταίο χρόνο να πάρουμε δυσάρεστα μέτρα, τα οποία ήταν μεν αναγκαία, αλλά είχαν πολιτικό κόστος».

«Μας έφυγαν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι από το 2004», παρατήρησε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. «Υπήρξε μαζική φυγή από το ένα μεγάλο κόμμα χωρίς ουσιαστικά να επωφεληθεί το άλλο (…). Τους απογοητεύσαμε από την έλλειψη επαφής μαζί τους (…). Τους απογοητεύσαμε διότι όταν ξέσπασε η κρίση, ενώ στηρίξαμε τη ρευστότητα των τραπεζών, δεν φροντίσαμε η ρευστότητα να φθάσει στην πραγματική οικονομία (…). Και κάναμε εκλογές τη λάθος στιγμή. Επίσης ορισμένα στελέχη μας προσέβαλαν το δημόσιο ήθος της παράταξης», σημείωσε.

Στο ερώτημα αν επί του θέματος έχουν κάνει προσωπικά λάθη, η κ. Μπακογιάννη δηλώνει: «Ως κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ ασφαλώς έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης. Ωστόσο ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν προσπάθησα να διαχωρίσω τη θέση μου. Εγώ στα δύσκολα για το κόμμα βγήκα μπροστά και ξέρω ότι από αυτό είχα κόστος. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν την ασφάλεια της απόστασης για να προστατεύσουν το προφίλ τους».

«Ποιος δεν έχει κάνει;» απαντά ο Αντώνης Σαμαράς. «Κάποια στιγμή διαφώνησα και για τις πρόωρες εκλογές. Δεν ήμουν σε θέση να επηρεάσω τα πράγματα πιο καθοριστικά. Στήριξα τον Καραμανλή και δεν μετανιώνω γι’ αυτό».

Πάντως και ο Αντ. Σαμαράς και η Ντ. Μπακογιάννη συμφωνούν ότι μετά την εκλογική μάχη ο ηττημένος θα πρέπει να στηρίξει τον νικητή και ο νικητής να εμπιστευθεί τον ηττημένο και ακόμη ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα σύμβολα του κόμματος.

Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, η κ. Μπακογιάννη δηλώνει πως η υποψηφιότητά της μπορεί να διασφαλίσει πως η ΝΔ θα παραμείνει μεγάλο κόμμα. Κόμμα εξουσίας που μπορεί να κερδίσει εκλογές. «Ισχυρή ΝΔ είναι η μεγάλη ΝΔ. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Και, παράλληλα, να απευθυνθούμε με σύγχρονο πολιτικό λόγο στην κοινωνία. Το τελευταίο που χρειάζεται η ΝΔ είναι λογικές περιχαράκωσης και ιδεολογικής καθαρότητας, οι οποίες είναι συνταγή αποτυχίας. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που πιστεύω ότι έχω είναι ότι η υποψηφιότητά μου ενώνει την παράταξη», υποστηρίζει η κ Μπακογιάννη.

Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Σαμαράς απαντά ότι απευθύνεται «ταυτόχρονα τόσο σε αυτούς που επιθυμούν την ανάδειξη των διαχρονικών αξιών μας όσο και σε εκείνους που ζητούν να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος στις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις που κερδίζουν έδαφος παντού στην Ευρώπη».

«Δεν το αφήνω το κόμμα να διαιρεθεί ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς "δεξιούς" και στους πιο σύγχρονους "φιλελεύθερους"», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν θα στηρίξουν πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επώδυνα μέτρα, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει: «Αν είναι σωστό και αναγκαίο ένα μέτρο, θα προτάξουμε το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό. Πιστεύω ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας συνεπάγονται τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Αν εκλεγώ αρχηγός, θα επιδιώξω να υπάρξει μια εθνική συμφωνία σε ορισμένα πολύ μεγάλα θέματα, στα οποία απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις».

Και ο Αντώνης Σαμαράς απαντά: «Θα στηρίξω τα χρήσιμα μέτρα. Αυτά που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Όχι αυτά που τιμωρούν την κοινωνία για να διασώσουν τις στρεβλώσεις που μας έφεραν στην τωρινή κρίση. Ούτε αυτά που προστατεύουν τους ισχυρούς και τιμωρούν τους αδυνάτους. Το μυστικό είναι η ανάπτυξη. Και δεν πρόκειται να πνίξουμε την οικονομία για να τη... σώσουμε».

Εξάλλου στο ερώτημα αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για συνεργασία στην επίλυση του Ασφαλιστικού, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθαρίζει πως «η τελική επιλογή μας θα διαμορφωθεί από την ουσία τού τι θα προτείνει ο κ. Παπανδρέου. Γιατί μετρά βεβαίως και η ουσία. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποφασιστικό, χωρίς να πλήξουμε τις διαμορφωμένες, ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες. Καθαρές κουβέντες».

«Θα συνεργαστώ σε οτιδήποτε ωφελεί τη χώρα», τονίζει από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, «αλλά και θα εμποδίζω οτιδήποτε υποθηκεύει το μέλλον της». «Το αν θα συνεργαστώ ή όχι, λοιπόν, να μου το ρωτήσετε όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνει.