Πολιτική
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 12:43

Σε βαριά κατάσταση ένα ακόμη παιδί με νέα γρίπη

Σε βαριά κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ένα ακόμα παιδί που προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης. Με προβλήματα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων στη Θεσσαλονίκη. Ένας στους δύο αρνείται να εμβολιαστεί.

Σε βαριά κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ένα ακόμα παιδί που προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης.

Πρόκειται για ένα αγόρι επτά ετώων, το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κάποια αναιμία που δεν εξηγείται, και θρομβοπενία, διευκρίνισε η διοικητής του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά.

«Έκανε βαρύ αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Εξετάζεται αν αυτό το σύνδρομο είναι λόγω του ιού ή αν είχε κάποια άλλο νόσημα το οποίο δεν ήξεραν», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε, ελπίζουμε να μπορέσει να ανανήψει».

Όσον αφορά την 11χρονη που απεβίωσε χθες, η κ. Λεπτοκαρίδου -Λακασά γνωστοποίησε ότι το κοριτσάκι είχε περάσει πριν από 4 χρόνια φυματίωση και αποδείχθηκε ότι ο νέος ιός της γρίπης πιθανώς ενεργοποίησε τη φυματίωση.

Εν τω μεταξύ, με προβλήματα άρχισαν σήμερα οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων. «Σε πολλές περιοχές δεν έχουν πάει τα εμβόλια, πιθανόν λόγω καθυστέρησης της μεταφορικής εταιρείας. Πιστεύω ότι μέσα σε δύο μέρες θα γίνουν οι εμβολιασμοί παντού ,σε όλον τον πληθυσμό», ανέφερε η κ. Λεπτοκαρίδου-Λακασά.

Παράλληλα χαρακτήρισε εγκληματικά λυπηρό το γεγονός ότι νοσηλευτές και γιατροί, που δουλεύουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε ογκολογικές κλινικές και σε παιδιατρικές κλινικές, εξακολουθούν να μην κάνουν το εμβόλιο. «Το θεωρώ εγκληματική αμέλεια ... Το υπουργείο θα πρέπει να πάρει κάποια απόφαση και να ελέγχει ποιοι είναι αυτοί που αρνούνται και ποιος είναι ο λόγος, αν δηλαδή είναι λόγος υγείας, διότι πλέον θα πρέπει να δούμε και το κοινωνικό κόστος που έχει η στάση μας αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καλή χαρακτήρισε την προσέλευση των πολιτών προς εμβολιασμό, ο διοικητής του Νοσοκομείου ¶γιος Δημήτριος Ματθαίος Τσούγκας, σημειώνοντας ότι έχει δει ανθρώπους να πεθαίνουν από τον ιό της γρίπης, οι οποίοι όμως είχαν κι άλλα προβλήματα υγείας, ενώ -όπως είπε- δεν έχει διαπιστώσει ούτε μία ανεπιθύμητη ενέργεια και δράση του εμβολίου. Ικανοποιητική, παρά τις αντιδράσεις και τους ενδοιασμούς, χαρακτήρισε την προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό η διευθύντρια ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Γλύκα Βλαχογιάννη, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω της νέας γρίπης.

Eνας στους δύο αρνείται να εμβολιαστεί

Την ίδια ώρα πάντως, ένας στους δύο Θεσσαλονικείς δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ερευνών, δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας «to the point» στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από 10-16 Νοεμβρίου σε δείγμα 642 ατόμων που επελέγησαν τυχαία από τον τηλεφωνικό κατάλογο, ποσοστό 72,2% δηλώνει πως είναι ενημερωμένο για τη νέα γρίπη, ωστόσο ποσοστό 53,2% δηλώνει πως δεν θα εμβολιαστεί.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό ενημέρωσης (77,3%) έναντι των ανδρών (65,8%), γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται με την ευθύνη και την ευαισθησία της μητρότητας. Υψηλότερο (76,3%) είναι επίσης το επίπεδο ενημέρωσης μεταξύ των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αντιθέτως, περιορισμένο είναι το αίσθημα ασφάλειας των Θεσσαλονικέων σε σχέση με την ετοιμότητα των Νοσοκομείων και των υπηρεσιών υγείας της περιοχής για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν, καθώς το 41,8% θεωρεί ότι δεν έχουν επαρκώς οργανωθεί, το 27,7% ότι δεν έχουν οργανωθεί επαρκώς ενώ ένα ποσοστό 30,5% δεν απάντησε.

Η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 αποτυπώνεται στο υψηλό ποσοστό (53,2%) που εμφανίζει η απολύτως αρνητική τοποθέτηση των ερωτώμενων («Δεν πρόκειται να το κάνω»), όταν τους ζητείται να διατυπώσουν την πρόθεσή τους για τον εμβολιασμό. Το 35,2% τοποθετείται με επιφυλακτικότητα, αλλά πάντως σαφώς πιο συνετά, απαντώντας ότι θα κάνει εμβόλιο «μόνο αν τους το συστήσει ο γιατρός». Αποφασισμένοι να εμβολιασθούν εμφανίζονται οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 6%, με υψηλότερη απόδοση της τάξης του 11% στα άτομα άνω των 65 ετών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ