Κόσμος
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 14:45

«Ένοχη» για τις κλιματικές αλλαγές η εντατική γεωργία

Τους κινδύνους της εντατικής γεωργίας φέρνει στο προσκήνιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τη γεωργία υπερβαίνουν την ικανότητα απορρόφησης του οικοσυστήματος.

Τους κινδύνους της εντατικής γεωργίας φέρνει στο προσκήνιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τη γεωργία υπερβαίνουν την ικανότητα απορρόφησης του οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro, η έκθεση δεν περιορίζεται μόνο στις εκπομπές ρύπων από τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τις πολυκατοικίες, αλλά εξετάζει και τις ανταλλαγές ρύπων CO2 μεταξύ της γης, της βλάστησης και της ατμόσφαιρας. Οι εν λόγω παράγοντες διαδραματίζουν παίζουν σπουδαίο ρόλο στις κλιματικές αλλαγές, καθώς τα δάση, τα βοσκοτόπια και οι βάλτοι απορροφούν ανάλογες ποσότητες CO2 με τη θάλασσα.

Στην Ευρώπη, οι εκπομπές μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου –δύο βασικά αέρια του θερμοκηπίου– από την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα υπερβαίνουν την ικανότητα απορρόφησης των δασών και των βοσκότοπων της ηπείρου. Ως εκ τούτου, η ΕΕ παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δέσμευσης CO2 μεταξύ των υπόλοιπων κρατών.

Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, οι μισοί από τους ρύπους CO2 που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα απορροφώνται από τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις από την ΕΕ, καθώς το 25% του άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες δεσμεύεται από το φυσικό περιβάλλον.

Μεταξύ των πορισμάτων που προκύπτουν από την έκθεση είναι ότι η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ δεν πρέπει να περιοριστεί στη μείωση των ρύπων από τα ορυκτά καύσιμα, τις μεταφορές και τη βιομηχανία αλλά και από την εντατική γεωργία.

Αναπάντητο παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα για το υπόλοιπο 50% των ρύπων άνθρακα που δεν απορροφώνται από τα οικοσυστήματα. «Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και η ΕΕ είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα να παράγει στοιχεία σχετικά με τις πολύπλοκες αυτές διεργασίες», επισημαίνει ο Philippe Ciais από το Laboratory of Climate Sciences. «Η ανάπτυξη ενός εντατικού δικτύου ατμοσφαιρικών σταθμών για την ατμόσφαιρα και σημείων μέτρησης των ροών θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την αβεβαιότητα και να μελετήσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης», τονίζει.