Το τρίπτυχο μετανάστευση, υπηκοότητα, άσυλο, που περιλαμβάνει και το θέμα των εποίκων, συζήτησαν κατά τη σημερινή τους τρίωρη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Το τρίπτυχο μετανάστευση, υπηκοότητα, άσυλο, που περιλαμβάνει και το θέμα των εποίκων, συζήτησαν κατά τη σημερινή τους τρίωρη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Μετά τη συνάντηση ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, κοινοποίησε ότι «οι δύο ηγέτες είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και συμφώνησαν να τη συνεχίσουν στην επόμενη συνάντησή τους, την 1η Δεκεμβρίου».
Ο κ. Ζεριχούν ανέφερε ότι συμφώνησαν, επίσης, στην επόμενη συνάντηση να συζητήσουν και το πρόγραμμα επιπρόσθετων συναντήσεων τους και να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των συμβούλων τους. Οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν δύο φορές, νωρίς το Δεκέμβριο, για να συζητήσουν τα θέματα της οικονομίας και των περιουσιών.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επίσκεψη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι ο Μπαν Κι Μουν έχει προσκληθεί και από τους δύο ηγέτες και ότι είναι έτοιμος να έρθει στο νησί, αν η επίσκεψή του βοηθήσει στις προσπάθειες, που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε, όμως, ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία, αν και ο ίδιος θεωρεί πως μια τέτοια επίσκεψη θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.
«Στην τελική ευθεία η επίλυση του Κυπριακού»
Εν τω μεταξύ πιο αισιόδοξος για το Κυπριακό εμφανίστηκε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Κρις Μπράϊαντ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Κύπρο.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του στο νησί, ο κ. Μπράϊαντ ανέφερε πως «τώρα υπάρχει η ευκαιρία και η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης» και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να μην την χάσουν.
«Αυτή ευκαιρία δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε σημείο, από το οποίο μπορεί κανείς να δει την «τελική ευθεία». Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την περάτωσή τους.
Σε ερώτηση για την προθυμία της χώρας του να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι η Βρετανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια λύση και αυτό θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας.
Εξάλλου, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά σημείωσε ότι «αν τον Δεκέμβριο φράξουμε το δρόμο στην Τουρκία, είναι σαν να της κλείνουμε το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Η Βρετανία δεν θέλει να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ