Κόσμος
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 16:38

Βρετανία: Σε εξέλιξη οι καταθέσεις στην επιτροπή για το Ιράκ

¶ρχισαν σήμερα οι καταθέσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην επιτροπή έρευνας για την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

¶ρχισαν σήμερα οι καταθέσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην επιτροπή έρευνας για την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο σερ Πίτερ Ρίκετς, τότε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, η βρετανική κυβέρνηση «είχε αποστασιοποιηθεί» από τις φωνές που ήθελαν την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στις αρχές του 2001.

Ερωτηθείς για την απειλή που αντιπροσώπευε το Ιράκ το 2001, ο σερ Πίτερ Ρίκετς δήλωσε ότι υπήρχε «ξεκάθαρη αντίληψη» της «συνεχούς πρόθεσης» του Σαντάμ Χουσεΐν να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής. Παρότι όμως υπήρχαν φωνές στην Ουάσινγκτον, ακόμα και πριν την άνοδο στην εξουσία του Τζορτζ Μπους, που στήριζαν την αλλαγή καθεστώτος, κάτι τέτοιο δεν θεωρείτο πολιτική της Βρετανίας, όπως είπε.

Στην συνέχεια ωστόσο, ο σερ Πίτερ είπε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έδωσαν μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα στο θέμα του Ιράκ και άρχισαν να υπάρχουν υπόνοιες στην Ουάσινγκτον ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να υπάρχει άμεση σχέση της Αλ Κάιντα με το Ιράκ.

Πολύμηνη ακρόαση

Αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και του υπουργείου Εξωτερικών είναι οι πρώτοι που καταθέτουν σήμερα ενώπιον της πενταμελούς επιτροπής υπό την προεδρία του Σερ Τζον Τσίλκοτ.

Συγγενείς των 179 Βρετανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ και μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από τη κτήριο που πραγματοποιείται η ακρόαση στο κεντρικό Λονδίνο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Στην επιτροπή θα καταθέτουν για πολλούς μήνες αξιωματικοί του στρατού, διπλωμάτες και ανώτεροι υπάλληλοι προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία λήψης της απόφασης που οδήγησε στην εμπλοκή της Βρετανίας, το 2003, στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, στο πλευρό των ΗΠΑ.

Μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι, στις αρχές του 2010, και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Κατά την έναρξη των ακροάσεων ο Τζον Τσίλκοτ τόνισε ότι η επιτροπή, την οποία διόρισε η κυβέρνηση, είναι ανεξάρτητη και ότι δεσμεύεται να προχωρήσει σε μια «βαθιά, άτεγκτη, δίκαιη και έντιμη» εξέταση των γεγονότων.

Η επιτροπή θα στρέψει αρχικά το ενδιαφέρον της στον περιβόητο «φάκελο των όπλων μαζικής καταστροφής», στον οποίον η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ υποστήριζε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο ισχυρισμός αυτός αποτέλεσε βασικό επιχείρημα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο με το Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC