Το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαιρέτισε την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαιρέτισε την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, την Παρασκευή, στις Πρέσπες, με αντικείμενο την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών.
«Το VMRO-DPMNE χαιρετίζει την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, όμως δεν αναμένει ότι σε μία τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, η οποία διαρκεί σχεδόν 20 χρόνια. Παρ΄όλα αυτά εκφράζουμε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα αξιοποιηθεί για την ανταλλαγή απόψεων και για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ιλία Ντίμοφσκι, και πρόσθεσε ότι «οι απειλές για βέτο και για εμπόδια μπορούν μόνον να απομακρύνουν τις δύο χώρες και όχι να τις φέρουν πιο κοντά».
Ανέφερε δε, ότι «απόδειξη γι΄αυτό, είναι το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το Βουκουρέστι (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008), που, όχι μόνο δεν συνέβαλε στην εξεύρεση λύσης, αλλά περιέπλεξε ακόμη πεισσότερο την κατάσταση και απομάκρυνε τις δύο χώρες».
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, χαιρέτισε επίσης την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, εκφράζοντας τη στήριξή του για την απευθείας συνάντηση, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Η πρωτοβουλία αυτή, η συνάντηση αυτή, είναι καλή και εγώ τη χαιρετίζω. Ελπίζω ότι αυτή, πράγματι θα αξιοποιηθεί για πραγματικές προσπάθειες προς εξεύρεση λύσης δια της οποίας θα αποφευχθεί ενδεχόμενη παρεμπόδιση στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου. Δεν θα ήταν καλό εάν αυτή εξελιχθεί σε μία συνάντηση αβροφροσύνης, εφόσον χρησιμοποιηθεί μόνον για να αποστείλουμε θετικό μήνυμα σχετικά με την προσήλωσή μας στις διαπραγματεύσεις. Δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ψευδή κινητικότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.
Εξάλλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φιλίπ Ρίκερ, σε δηλώσεις του σήμερα, χαιρετίζοντας την προαναγγελθείσα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, την Παρασκευή, στις Πρέσπες, την χαρακτήρισε ως «δυνατότητα για διάλογο και ευκαιρία, ώστε οι διαπραγματεύσεις να κινηθούν προς τα εμπρός».
ΑΠΕ-ΜΠΕ