Κόσμος
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 06:21

Απομόνωση των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική εξ αιτίας της Ονδούρας

Σοβαρή επιδείνωση των σχέσεών της με τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής διακινδυνεύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εάν αναγνωρίσει τις επερχόμενες «εκλογές» στην Ονδούρα, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Βραζιλίας, Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σοβαρή επιδείνωση των σχέσεών της με τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής διακινδυνεύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εάν αναγνωρίσει τις επερχόμενες «εκλογές» στην Ονδούρα, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Βραζιλίας, Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για αυτήν την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, δίνουν στο de facto καθεστώς που ανέλαβε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου και στον επικεφαλής του, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ελπίδες ότι θα τερματιστεί η διεθνής απομόνωση του, μετά την ανατροπή και τον διωγμό του προέδρου Μανουέλ Σελάγια.

Η Ουάσινγκτον - η οποία είχε καταδικάσει φραστικά το πραξικόπημα - δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη θέση της σχετικά με τις εκλογές, όμως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε επιστολή του προς το Βραζιλιάνο ομόλογό του, άφησαν να εννοηθεί ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας, έστω κι αν δεν αποκαταστάθηκε στα καθήκοντά του ο Σελάγια, όπως όριζε συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν απεσταλμένοι του αμερικάνικου ΥΠΕΞ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απομονωθούν. Θα είναι άσχημο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σχέση τους με τη Λατινική Αμερική», σημείωσε ο Γκαρσία, μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέιμς Τζόουνς.

«Πολύ σημαντικές χώρες - η πλειονότητα από πλευράς πληθυσμού και πολιτικού βάρους [στη Λατινική Αμερική]- δε θα αναγνωρίσουν [το αποτέλεσμα]», πρόσθεσε ο Γκαρσία.

Πολλοί Λατινοαμερικάνοι ηγέτες ήλπιζαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εγκαινίαζε μια νέα εποχή στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την περιφέρεια, μετά από οκτώ χρόνια εντάσεων με την κυβέρνηση Μπους και δεκαετίες καταγγελιών περί ανάμιξης της Ουάσινγκτον στα εσωτερικά των κρατών της περιοχής.

«Θα ήταν καλό αυτή η προσδοκία να μην ματαιωθεί», είπε στον Τζόουνς ο Γκαρσία, όπως ανέφερε στο Ρόιτερς.

Η αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών ισοδυναμεί με τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος στην περιφέρεια, όπου οι δημοκρατίες μόλις τώρα εδραιώνονται, σημείωσε ο Γκαρσία, εξηγώντας ότι δεν υφίστανται στην Ονδούρα οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. «Οι εκλογές φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του πραξικοπήματος», υπογράμμισε.

«Εάν [το αποδεχθούμε], θα ενθαρρύνουμε και άλλες χώρες να υιοθετήσουν την ίδια λύση: «δεν μας αρέσει αυτός ο πρόεδρος, ας τον ανατρέψουμε».

Ο Γκαρσία, που ανέφερε πως ο Λούλα έχει την ίδια άποψη, εξήγησε τις ανησυχίες του στον Τζόουνς στην διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, την οποία χαρακτήρισε «φιλική».

«Ο στρατηγός Τζόουνς με ευχαρίστησε και είπε ότι θα συζητήσει [το θέμα] με τους συναδέλφους του στο Λευκό Οίκο».

Πρόθεση της Βραζιλίας - η οποία επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην περιφέρεια αλλά και διεθνώς - δεν είναι να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Γκαρσία.

«Δεν έχουμε μια στρατηγική σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό συμβαίνει μεταξύ φίλων - λες: ε, αυτό δεν είναι εντάξει», δήλωσε. Αν όμως η Ουάσινγκτον επιμείνει στην αναγνώριση των εκλογών, πολλές χώρες θα προβούν σε αντίμετρα στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), πρόσθεσε. «Ακουσα ήδη από ορισμένα μέλη ότι η Ονδούρα ίσως αποπεμφθεί [μόνιμα] από τον OAS», είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters