Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας ύστερα από δημοσιεύματα για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων στην έρευνα για την αεροπορική επιδρομή στις 4 Σεπτεμβρίου στο Αφγανιστάν κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν ύστερα από δημοσιεύματα για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων στην έρευνα για την αεροπορική επιδρομή στις 4 Σεπτεμβρίου στο Αφγανιστάν κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.
Η παραίτηση του Σνάιντερχαν ανακοινώθηκε στο κοινοβούλιο από τον υπουργό ¶μυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, κατά την έναρξη της συζήτησης για την ανάπτυξη των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν κι ενώ αναμένεται αργότερα σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Ο γενικός επιθεωρητής μού ζήτησε να τον απαλλάξω από τα καθήκοντά του» όπως ανακοίνωσε ο Γκούτενμπεργκ απευθυνόμενος στους Γερμανούς βουλευτές.
Στις 4 Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν βομβάρδισαν κατ΄εντολή του Γερμανού συνταγματάρχη Γκέοργκ Κλάιν δύο βυτιοφόρα που είχαν κλαπεί νωρίτερα από τους Ταλιμπάν, κοντά στη βόρεια επαρχία Κουντούζ. Ο συνταγματάρχης Κλάιν είχε εξηγήσει ότι φοβήθηκε μήπως οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούσαν τα βυτιοφόρα ως κινούμενες βόμβες.
Ήταν το πλέον αιματηρό περιστατικό που αφορούσε γερμανικά στρατεύματα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον απολογισμό της αφγανικής κυβέρνησης, σκοτώθηκαν 69 Ταλιμπάν και 30 άμαχοι.
Απόκρυψη στοιχείων για την επίθεση
Το χρονικό διάστημα αμέσως μετά το περιστατικό, ο τότε υπουργός ¶μυνας Φραντς Γιόσεφ Γιουνγκ είχε αρνηθεί ότι υπήρξαν άμαχοι ανάμεσα στα θύματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, οπτικό υλικό και μία μυστική στρατιωτική έκθεση παρείχαν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι υπήρξαν άμαχοι νεκροί παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης και του στρατού.
Κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Γκούτενμπεργκ επιβεβαίωσε την ύπαρξη της μυστικής στρατιωτικής έκθεσης, επισημαίνοντας ότι δεν τη γνώριζε μέχρι χθες.
Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα της επίθεσης στην Κουντούζ προκαλεί οργή στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, η πλειοψηφία του γερμανικού λαού αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την παράταση κατά ένα χρόνο της αποστολής εκεί, η οποία μένει τώρα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κόμμα των Πρασίνων απειλούν να ζητήσουν τη διενέργεια έρευνας από επιτροπή όσον αφορά το χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα της αεροπορικής επιδρομής στην Κουντούζ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC