Αθλητικά
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 00:04

Hττα του Ολυμπιακού από την Παρτιζάν

Το... τεστ του Ολυμπιακού λίγα πριν από το ντέρμπι «αιωνίων» δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν... μετεξεταστέοι στο Βελιγράδι, γνωρίζοντας την ήττα με 86-80 από την Παρτιζάν.

Το... τεστ του Ολυμπιακού λίγα πριν από το ντέρμπι «αιωνίων» δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν... μετεξεταστέοι στο Βελιγράδι, γνωρίζοντας την ήττα με 86-80 από την Παρτιζάν.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης άρχισε με ένα όχι και τόσο συνηθισμένο σχήμα, επιλέγοντας να έχει στο τζάμπολ τους Tεόντοσιτς, Τσίλντρες, Παπανικολάου, Κλέιζα και Σχορτσιανίτης, αλλά γρήγορα τα σχέδιά του άλλαξαν. Ο «Σόφο» γύρισε το πόδι του και στο παρκέ πέρασε ο Γιάννης Μπουρούσης. Αυτό δεν έδωσε απλώς μεγαλή ευελιξία κοντά στο καλάθι, αλλά και ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο, κάτι που ήθελε η ομάδα, μιας και από τα πρώτα λεπτά φάνηκε πως η Παρτιζάν δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό αυτό. Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» δεν άργησαν να προηγηθούν με 2-11 σχεδόν στα μισά της πρώτης περιόδου (4'55'').

Μέχρι εκείνο το σημείο η άμυνα απέδιδε «καρπούς», ωστόσο, ένα ξέσπασμα της Παρτιζάν και του Αλεκσάνταρ Ράζιτς, ο οποίος από το 7-15 του 6' μέχρι το τέλος της περιόδου σημείωσε 10 πόντους, έφερε τις δύο ομάδες ισόπαλες στο...Χ (19-19).

Λίγο αργότερα ο Αλεκσάνταρ Μάριτς με κλέψιμο και lay up έκανε το 21-19, αλλά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη αντέδρασαν άμεσα. Ο Πάτρικ Μπέβερλι, που ετοιμάζεται να «φάει» τη θέση του Βον Γουέιφερ στην Α1, έδωσε επιπλέον λύσεις στην άμυνα και με τους Χαλπερίν και Τσίλντρες να «οδηγούν» την επίθεση ξαναπήραν με το μέρος τους τον έλεγχο. Ο Ισραηλινός πέτυχε 4 σερί πόντους, ο Αμερικανός άλλους 5 και στο 16'41'' οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν με 39-34. Ο Μπο ΜακΚάλεμπ με 11 πόντους στο τελευταίο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου βοήθησε τη σερβική ομάδα να μη χάσει την επαφή με το σκορ και μείωσε σε 38-41, ωστόσο, το ημίχρονο «έκλεισε» στο +5 για τον Ολυμπιακό δια χειρός του αναγεννημένου φέτος Τζος Τσίλντρες (12π. στο ημίχ.)

¶φαντη η άμυνα...

Όπως είχε φανεί στο πρώτο 20λεπτο, οι Πειραιώτες δεν είχαν διάρκεια στο παιχνίδι τους. Και το αμέσως επόμενο «νεκρό» διάστημα δεν πέρασε ανεκμετάλλευτο από την ομάδα του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Στο 21'45'' το σκορ ήταν 38-47, αλλά με 7 πόντους από τον ΜακΚάλεμπ και συνολικό σερί 11-0 της Παρτιζάν ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο 25'20'' πίσω με 50-47. Ο Μπέβερλι προσπαθούσε με «σκυλίσια» άμυνα να περιορίσει τον Αμερικανό γκαρντ, ο Λίνας Κλέιζα δεν σκόραρε παρά μόνο με βολές, ο Νίκολα Βούιτσιτς βοηθούσε σε άμυνα κι επίθεση (55-57 στο 28'), αλλά έχανε τις βολές και μέσα σ' όλα στην τέταρτη περίοδο «τρελάθηκαν» και ο Ράζιτς με τον Μάριτς.

Οι δύο τελευταίοι έστειλαν «αδιάβαστη» την ούτως ή άλλως μέτρια άμυνα των «ερυθρολεύκων» και συνεχόμενους πόντους έδωσαν το «σύνθημα» της αντεπίθεσης. Δύο τρίποντα από τον Σάριτς έστειλαν τον ίδιο στους 22 πόντους και τη διαφορά στο +5 (73-68 στο 37') κι ο Ολυμπιακός είχε τρία λεπτά για να... συμμορφωθεί. Αυτό, όμως, δε συνέβη ποτέ, αφού ούτε οι πόντοι στην επίθεση έρχονταν, ούτε η άμυνα λειτουργούσε όπως έπρεπε. Στο 38'15'' ο Μάριτς «έγραψε» το 80-72 και... τέλος. Οι «ερυθρόλευκοι» με τη συνήθη τακτική του γρήγορου φάουλ προσπάθησαν να κάνουν κάτι καλό, αλλά ήταν πολύ αργά, με την δεύτερη ήττα τους σε 5 αναμετρήσεις στον β' όμιλο να έρχεται ως φυσική συνέπεια.

Κι ακολουθεί το ντέρμπι στο ΣΕΦ...

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 38-43, 60-61, 86-80

Πηγή: www.gazzetta.gr