«Δεν χρειάζεται καινούργιος νόμος, αλλά η αυστηρή εφαρμογή του και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων» δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης για τη βία στα γήπεδα και το ρόλο της Αστυνομίας.
«Σημασία έχει ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και η Αστυνομία πρέπει να είναι πολύ αυστηρή … Δεν χρειάζεται καινούργιος νόμος, αλλά η αυστηρή εφαρμογή τους και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων», παρατήρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ FM 94,6, για τη βία στα γήπεδα και το ρόλο της Αστυνομίας στην αντιμετώπισή της.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, «ένα κομμάτι αυτής της υπόθεσης, που αφορά την καταστολή, είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το θέμα της πολιτικής ενάντια στον χουλιγκανισμό, είναι ζήτημα που αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού».
«Εκείνο που έχουμε ανάγκη, είναι να βρούμε μία λύση. Στα ματς της UEFA υπάρχει καλύτερη συμπεριφορά από τους φιλάθλους, αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό θέμα. Αυτό προκύπτει από τους συνδέσμους των ομάδων, που έχουν τη στήριξη των διοικήσεων. Αυτό είναι κάτι νοσηρό και στο τέλος καλείται η Αστυνομία να βγάλει τα "κάστανα από τη φωτιά". Πολλοί από τους αστυνομικούς συμμετέχουν σε διάφορους τομείς. Υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα εφαρμογής των νόμων. Δεν χρειάζεται καινούργιος νόμος, αλλά η αυστηρή εφαρμογή τους και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σημασία έχει ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και η Αστυνομία πρέπει να είναι πολύ αυστηρή», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη πρέπει κι εκείνη από την πλευρά της να είναι αυστηρή στην εφαρμογή των νόμων».
«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πάνε να διασκεδάσουν και γίνεται πύρινη κόλαση, ενώ κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με το θέμα, αλλά πρόθεσή μου είναι να συναντηθώ με τον υπουργό Πολιτισμού, που είναι αρμόδιος για τα θέματα Αθλητισμού. Αν η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει, η Δικαιοσύνη δεν δικάζει, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με όσους θεωρούν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τη Δημοκρατία και την Ασφάλεια. Δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν την εφαρμογή των νόμων», ξεκαθάρισε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας:
«Δεν γίνεται τίποτα όταν ξεκινάει μία προσπάθεια και την αφήνουμε στη μέση. Τα φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα. Θα προσλάβω διάφορους ανθρώπους, όπως "χάκερς" και οικονομολόγους, για το τμήμα Ειδικών Συνθηκών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Αστυνομία πρέπει να διευκολύνει τους ανθρώπους και από την άλλη να απαγορεύει τα κρούσματα βίας. Τότε θα είμαστε επιτυχημένοι στο έργο μας. Δεν φτάνουν μόνο οι προθέσεις, πρέπει να γίνουν και έργα. Το κράτος δεν είναι φοβικό και δυστυχώς είχαμε τέτοια κρούσματα την προηγούμενη περίοδο. Στα μεγάλα γήπεδα είναι απαραίτητη η παρουσία των αστυνομικών, ενώ πληρώνονται για την παρουσία τους σε αυτά. Η Αστυνομία είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της κοινωνίας μας, αλλά αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».
Σύσκεψη στο υπουργείο
Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την προεδρία του υφυπουργού Σπύρου Βούγια και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή, του αρχηγού της Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου και του υπαρχηγού Γιάννη Ραχωβίτσα, τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας των φορέων του κυβερνητικού και διοικητικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους.
Επιπρόσθετα, κατά την πρώτη συνάντηση του κ. Μπιτσαξή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, συζητήθηκαν σε βάθος όλοι οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της ΕΠΟ.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΓΑ, ο κ. Μπιτσαξής ζήτησε και έλαβε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ τη γνωστή έκθεση της UEFA, και οι αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία διερεύνησης της έκθεσης θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο ΓΓΑ επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για να τους ευχηθεί καλή επιτυχία στον αγώνα της Κυριακής και τους συνέστησε ηρεμία.