Πολιτική
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 21:31

Τις θέσεις τους επανέλαβαν Ελλάδα-Σκόπια

Τις θέσεις τους για το θέμα του ονόματος επανάλαβαν Ελλάδα και Σκόπια κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Σκοπιανό ομόλογό του στις Πρέσπες, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Τις θέσεις τους για το θέμα του ονόματος επανάλαβαν Ελλάδα και Σκόπια κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Σκοπιανό ομόλογό του στις Πρέσπες, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως έγινε μία αξιολόγηση της πορείας και των σχέσεων των δύο χωρών με αφορμή το όνομα της γείτονος χώρας και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μια νέα δυναμική στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Αναφερόμενος στις ελληνικές θέσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν αναφέρει τις θέσεις της ως απειλή, επαναλαμβάνοντας πως αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, η Αθήνα μπορεί να σηκώσει το βάρος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς αν χθεσινή επίσκεψη Μπίλντ και το σημερινό κοινό άρθρο Σολάνα - Ρεν εκλαμβάνονταν από την Ελλάδα ως πίεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι εμείς πήραμε πρωτοβουλία και κινήθηκαν μηχανισμοί της ΕΕ. Όλα αυτά δίνουν μία ελπίδα, αλλά δεν ξέρω αν θα βρεθεί λύση, συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη θέματα επενδύσεων, καθώς και πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έθεσε το ζήτημα ανοίγματος δύο νέων διόδων, άρσης θεωρήσεων στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ και τη σιδηροδρομική επανασύνδεση της Φλώρινας - Μοναστηρίου. Πρόκειται, πρόσθεσε, για θέματα που βλέπει θετικά η ελληνική πλευρά, Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι τέτοιες συναντήσεις μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Σήμερα μου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ, τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Ετσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επισήμανε ότι «η πολιτική όρθωσης εμποδίων και των εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική, καθώς δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, όπως αποδείχτηκε και στο Βουκουρέστι».

Ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε, πρότεινε στην ελληνική πλευρά την διάνοιξη ακόμη μίας διασυνοριακής διέλευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο τμήμα των Πρεσπών, καθώς και σιδηροδρομική διέλευση στο τμήμα της

Δοϊράνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ