Πολιτική
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 15:14

«Τραγική η κατάσταση της οικονομίας που παραλάβαμε»

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και εξαπέλυσε σφοδρότατη επιθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να ζητείται από μια κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται για τις μεθοδεύσεις της ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και εξαπέλυσε σφοδρότατη επιθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ «για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν είχε εξασφαλίσει».

Εστειλε επίσης μήνυμα προς όσους υποδεικνύουν οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και «σήμερα δεν μπορεί να ζητείται από μία κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γιΆ αυτά».

Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως τόνισε, «το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του τετραετούς της προγράμματος για τη χώρα, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και των συνεχών προβλημάτων».

«Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε πρόσκαιρες λύσεις χωρίς προοπτική, όπως επίμονα υποδεικνύονται και μάλιστα την ώρα που η χώρα έχει μια νέα κυβέρνηση η οποία πήρε την εντολή να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανάπτυξης με νοικοκύρεμα αλλά χωρίς να πληρώνουν οι αδύναμοι την κρίση.

Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της.

Γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και ανατροπές.

«Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, πρόσθεσε, δεν θα φανούν άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη, η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε».

Επισήμανε ακόμη τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης: νοικοκύρεμα, ανάταξη της οικονομίας και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

«Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίασε η ΝΔ μας υποχρεώνει να μένουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση και όχι με το στέγνωμα της αγοράς.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες. Απαρίθμησε επίσης τα δείγματα γραφής που εδώσε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα (παροχή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, κατάργηση των σταζ, μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κλπ).

Απαντήσεις για τη καθηστέρηση διορισμού γενικών γραμματέων

Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι «η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία».

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνάντησε τρεις δυσκολίες στην προσπάθειά της: «Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία».

Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Αλ. Τσίπρας:Υιοθετήθηκε πλήρως το φόβητρο της χρεοκοπίας

«Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να υιοθετήσει πλήρως το φόβητρο της χρεοκοπίας προκειμένου να χαμηλώσει τις προσδοκίες των πολιτών και να προλειάνει το έδαφος για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1747833 .

«Τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία», πρόσθεσε και χρέωσε στην κυβέρνηση «βαριά ευθύνη γιατί έχει αποδεχθεί και συνοικοδομήσει ένα πολιτικό πλαίσιο που δένει τα χέρια στη χώρα μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ