Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 11:10

Μικτές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Με απώλειες άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμφανώς επηρεασμένα από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι, παρά την άνοδο που καταγράφηκε νωρίτερα στις ασιατικές αγορές. Σημαντική πτώση σε Ντουμπάι και ¶μπου Ντάμπι.

Με απώλειες άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμφανώς επηρεασμένα από τις πρόσφατες εξελιξεις στο Ντουμπάι, παρά την άνοδο που καταγράφηκε νωρίτερα στις ασιατικές αγορές.

Οι ανησυχίες σχετικά με ντόμινο παρενεργειών από την κρίση που αντιμετωπίζει το εμιράτο φαίνεται να δίνει το στίγμα στη σημερινή συνεδρίαση, την πρώτη μετά την ανακοίνωση δύο εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων του Ντουμπάι ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν χρέη ύψους 59 δισ. δολαρίων.

Στις 10:38 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,8% στις 991,43 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι μετοχές στους κλάδους ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι τίτλοι των BG Group, BP και Royal Dutch Shell υποχωρούν μεταξύ 0,5% και 0,7%, ενώ οι μετοχές των Societe Generale, Lloyds Banking Group και Barclays σημειώνουν πτώση 0,8-1,4%.

Χθες, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκτακτη βοήθεια στις τράπεζες του Ντουμπάι, περιορίζοντας τους φόβους ότι η πιθανή καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών του θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ως αποτέλεσμα, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν άνοδο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με το Nikkei να κλείνει με κέρδη 2,9% στις 9.345,55 μονάδες.

«Στην αγορά κερδίζει έδαφος η άποψη ότι μέρη όπως το Αμού Ντάμπι θα συνδράμουν το Ντουμπάι και ότι τα προβλήματα του εμιράτου ενδεχομένως αποδειχθούν προσωρινά», σχολίασε διαχειριστής της SMBC Friend Securities.

Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν, πάντως, και τα χρηματιστήρια σε Ντουμπάι και ¶μπου Ντάμπι. Κατά τα πρώτα 30 λεπτά των συναλλαγών, ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι υποχώρησε κατά 6,90%, ενώ ο αντίστοιχος του ¶μπου Ντάμπι σημείωσε πτώση 7,62%.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό των δύο χρηματιστηρίων, οι συναλλαγές διακόπτονται σε περίπτωση που η πτώση ξεπεράσει το 10%.