Στη συνάντηση των Πρεσπών δεν υπήρξε καμία πρόοδος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.
Στη συνάντηση των Πρεσπών δεν υπήρξε καμία πρόοδος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.
Όπως ισχυρίστηκε, ο Πρωθυπουργός τού μετέφερε τις θέσεις που διαβίβασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Μάθιου Νίμιτς, δηλαδή ότι «η Ελλάδα ζητά αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, αλλαγή της ονομασίας του έθνους και του λαού».
Ο κ. Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε, επίσης, πως παρά το γεγονός ότι ανέφερε στον κ. Παπανδρέου εξαρχής ότι ούτε έχει εντολή, ούτε μπορεί, αλλά ούτε και θέλει να συζητήσει επ' αυτών των ζητημάτων, ο Ελληνας πρωθυπουργός «σχεδόν το 70%, δηλαδή τα 2/3 της διάρκειας της συνάντησης το χρησιμοποίησε εξηγώντας γιατί είναι σημαντική για την Ελλάδα η αλλαγή της εθνικής ταυτότητας, της ονομασίας του έθνους και του λαού».
Είπε ωστόσο ότι η συνάντηση αυτή αποτέλεσε θετική στιγμή, καθώς οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ συμφώνησαν ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γκρούεφσκι, ο διάλογος θα συνεχιστεί, ενώ η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή και για τις δύο πλευρές και επιπρόσθετα, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, η όποια πρόταση-λύση θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ερώτηση σχετικά με το τι αναμένει να συμβεί στις 7 Δεκεμβρίου (στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αναφορικά με το αίτημα της χώρας του για καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, επανέλαβε ότι, αυτό που η χώρα του έπρεπε να κάνει, το έχει κάνει. "Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβουν οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ", πρόσθεσε.
Σχετικά με το συμβούλιο του Δεκεμβρίου όπου θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της ΕΕ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «προκειμένου να αποφευχθεί το κλασικό βέτο», η ΕΕ πιθανότατα θα επιλέξει να χαιρετίσει τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, ενώ δεν θα καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ζητώντας πρώτα να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ