Τη σύσταση των θεσμών του «Συνηγόρου του Δημότη» και του «Συνηγόρου της Επιχείρησης στο Δήμο και στην Περιφέρεια» προανήγγειλε ο κ. Ραγκούσης από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Τη σύσταση των θεσμών του «Συνηγόρου του Δημότη» και του «Συνηγόρου της Επιχείρησης στο Δήμο και στην Περιφέρεια» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».
Το όραμα της κυβέρνησης για «μια πολιτεία διαφάνειας και λογοδοσίας» απέναντι σε όλους όσους μοχθούν, «σε όσους περιμένουν από εμάς να λειτουργούμε δίκαια, γρήγορα και αποτελεσματικά», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.
Έκανε επίσης λόγο για «μία κοινωνία παραδομένη στη λογική 'ο σώζων εαυτόν σωθήτω' μια λογική που μοιραία επικράτησε αφού αυτό ήταν το παράδειγμα που εξέπεμπε η κορυφή μέχρι πρότινος» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει την παραβίαση των κανόνων ζημιογόνα για όποιον το αποτολμά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε από το κράτος, ένα κράτος που σήμερα έχει πλευρές οι οποίες αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.
Χαρακτήρισε μάλιστα ως «υπ' αριθμόν ένα» πρόβλημα τη γραφειοκρατία και επανέλαβε ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, τον επαγγελματία και την επιχείρηση, ένα κράτος που να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η πρώτη μείζονα νομοθετική πρωτοβουλία αφορά την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, βάζοντας τέλος στις πελατειακές σχέσεις που επικρατούν στις προσλήψεις του Δημοσίου, επαναφέροντας την αξιοκρατία, σταματώντας την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων».
Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εσωτερικών για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, καθώς και για τη δημιουργία ισχυρών δήμων με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ στάθηκε και στη νέα αρχιτεκτονική διοίκησης και αυτοδιοίκησης, η οποία θα έχει δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον θα είναι σχεδιασμένη συνολικά χωρίς αποσπασματικές λύσεις και δεύτερον θα είναι σχεδιασμένη από τη σκοπιά του πολίτη.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δραστική περιστολή της σπατάλης και το σχέδιο νόμου για τα κρατικά αυτοκίνητα το οποίο θα προστατεύσει παράλληλα το περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά τέλος την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, υπογράμμισε ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη διαφάνεια, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε απόφασης, κάθε πολιτικής, διοικητικής ή άλλης Αρχής, με πρώτες εκείνες που συνεπάγονται δαπάνες σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ