«Καμπανάκι» για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση της Ελλάδας να πραγματοποιήσει τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση μέχρι το 2012, όπως έχει δεσμευτεί σε διακρατικό επίπεδο, έκρουσαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής οι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
«Καμπανάκι» για τη διαφαινόμενη καθυστέρηση της Ελλάδας να πραγματοποιήσει τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση μέχρι το 2012, όπως έχει δεσμευτεί σε διακρατικό επίπεδο, έκρουσαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής οι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ειδικότερα, οι κ.κ. Λεωνίδας Κανέλλος, Μιχαήλ Σακκάς και Ευάγγελος Συρίγος χαρακτήρισαν δεδομένο και ικανοποιητικό το νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης, σημειώνοντας πως «εκείνο που χρειάζεται, είναι η απλοποίηση της νομοθεσίας για τις αδειοδοτήσεις κεραιών και η πάταξη της γραφειοκρατίας».
Η τοποθέτησή τους, ωστόσο, δημιούργησε ερωτηματικά στους βουλευτές για το ενδεχόμενο σκόπιμης καθυστέρησης των διαδικασιών, προκειμένου να συντηρηθεί το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στην ψηφιακή τηλεόραση, αλλά και για να αποφύγουν οι πάροχοι, με μια de facto αδειοδότηση, την αγορά των σχετικών συχνοτήτων, αξίας μεταξύ των 17 και των 44 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση των επικεφαλής της ΕΕΤΤ για επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης εγκατάστασης κεραιών παρουσίασε δυσκολίες οικολογικής φύσεως.
«Με το υπάρχον σύστημα και την πρακτική της δημόσιας διοίκησης, κατηγορηματικά η αδειοδότηση των κεραιών της ψηφιακής τηλεόρασης δεν πρόκειται να έχει τελειώσει μέχρι το 2012 οπότε λήγει η προθεσμία - και ίσως το 2015 να μην έχει γίνει τίποτα» ανέφεραν οι επικεφαλής της ΕΕΤΤ.
Σε ό,τι αφορά τη «μεταβατική περίοδο» που έχει ξεκινήσει στις αρχές του 2008, επεσήμαναν τη σύγκρουση ανάμεσα στον Ψηφιακό Πάροχο Α.Ε., (που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες επτά ιδιωτικών αναλογικών τηλεοπτικών καναλιών) και τις συνεργαζόμενες εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, για την πώληση ψηφιακών υπηρεσιών.
Τα μέλη του πρώτου, έχουν εξασφαλίσει γενικές άδειες παροχής υπηρεσιών δικτύου, σε αντίθεση με την ΕΡΤ, που αν και δικαιούτο άδειας, δεν έχει υποβάλλει σχετική αίτηση - υπήρξε ωστόσο η πρώτη που εξέπεμψε ψηφιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Μετά από την ΕΡΤ, δοκιμαστικά έχει αρχίσει να εκπέμπει και ο Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε., από την περιοχή του Ξυλοκάστρου: «Χρειάζονται 142 θέσεις για να εγκαταστήσουν κεραίες. Για μας όμως είναι εφιαλτικό καθεστώς, διότι θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με τον κάθε αρμόδιο Δασάρχη, την κάθε Περιφέρεια, να κάνουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.ο.κ.» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Λεωνίδας Κανέλλος.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε ότι «υπάρχουν ανυπέρβλητα συνταγματικά εμπόδια». «Ό,τι ανήκει στους ΟΤΑ δεν μπορεί να αφαιρεθεί - και για την χωροθέτηση του πάρκου των κεραιών, έχουμε και την διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας», πρόσθεσε.
«Αν χαθεί ο χρόνος, όλες οι άλλες χώρες, ακόμη και η Τουρκία ή η Αίγυπτος, που έχουν δηλώσει πως θα χρησιμοποιήσουν την ίδια ζώνη του φάσματος για τις εφαρμογές αυτές, θα μπορούν να καταγγείλουν πως εμείς τους παρεμβάλουμε στη ζώνη αυτή» προειδοποίησε ο κ. Κανέλλος.
«Με βάση τον νόμο, οι αδειοδοτημένοι ή νομίμως λειτουργούντες αναλογικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, μπορούν να εκπέμπουν και ψηφιακά. Οι συχνότητες που θα καταληφθούν ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί. Η αντιστοίχηση των συχνοτήτων στους σταθμούς, γίνεται με απόφαση του ΕΣΡ, κατόπιν αξιολόγησης του προγράμματος για τους σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Κι αυτή η μετάβαση, διαρκεί μέχρι τον καθορισμό με υπουργική απόφαση, των κριτηρίων για την τελική αδειοδότηση» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αναρωτήθηκε εάν όλα αυτά συνιστούν «αρχή μιας νέας ανωμαλίας στο ψηφιακό στερέωμα», ενώ «σκοπιμότητες» ανέγνωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.
Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, ανέφερε πως «ακολουθείται η κλασσική μέθοδος της πολυδιάσπασης των εποπτευουσών αρχών και η εσκεμμένη καθυστέρηση, ώστε η προσωρινή εκπομπή να γίνει οριστική, οι κεραίες να έχουν στηθεί, να έχει περάσει ο χρόνος και το κράτος να μην έχει πάρει μία».
«Οι ρυθμίσεις αυτές δεν δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα προηγούμενο για το πού θα πάει αύριο η αδειοδότηση;» αναρωτήθηκε ο προεδρεύων Μ. Παπαϊωάννου. «Γιατί δώσατε άδεια να δημιουργηθεί ο Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε., με αντικείμενο να φτιάξει όλες τις υποδομές της ψηφιακής τηλεόρασης; Μήπως η διαγωνιστική διαδικασία δεν θα έχει καμία ουσία;» συμπλήρωσε.
«Δώσαμε έγκριση γιατί είμαστε και επιτροπή ανταγωνισμού - και λαμβάνοντας υπόψη, ότι η αγορά χονδρικής ψηφιακής ευρυεκπομπής στην Ελλάδα, μόλις τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα ανάπτυξης» απάντησε ο κ. Κανέλλος. «Για τις άδειες εκπομπής ωστόσο, αρμόδιος είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά, προκειμένου να διασφαλίσουμε την λειτουργία του ανταγωνισμού».
Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες ψηφιακής και σταθερής τηλεφωνίας, ο κ. Κανέλλος υπογράμμισε τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕΤΤ υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή και τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει, καθώς όλες οι εταιρείες, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, έχουν αργήσει ή αρνηθεί να δώσουν στοιχεία, με τα οποία θα κριθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους. «Από τα πρόστιμα και τις άδειες, έχουμε εισπράξει τα τελευταία δύο έτη, 65 εκ. ευρώ», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Μ. Σακκάς.
Τέλος, ο κ. Κανέλλος, απέρριψε τις κατηγορίες του ΟΤΕ, ότι η ΕΕΤΤ δεν επιτρέπει την μείωση των τιμολογίων του: «Αν ο ΟΤΕ πουλήσει σε μια τιμή που να έχει την λεγόμενη συμπίεση περιθωρίων κέρδους, τότε θα εξοντώσει τους άλλους - και μετά από έναν χρόνο, τα 40 ευρώ θα γίνουν 80. Θα έχουμε το μονοπώλιο από την πίσω πόρτα. Η ΕΕΤΤ, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, προσπαθεί να διατηρήσει το νόμο, δεν διαμαρτύρεται, παρότι η πολιτεία την εμπιστεύεται και της δίνει αρμοδιότητες συνεχώς, από τότε που συστάθηκε».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ