Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή η Ελλάδα δεν επιδιώκει ημίμετρα, αλλά μια ολοκληρωμένη, νομικά δεσμευτική συμφωνία, τόνισε ο Κ. Παπούλιας από την Πράγα.
Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή την προσεχή εβδομάδα, η Ελλάδα δεν επιδιώκει μόνο μια πολιτική συμφωνία, δεν επιδιώκει ημίμετρα ή τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά επιδιώκει ουσία σε ό,τι αφορά τους στόχους και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας σήμερα το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.
Επιδιώκουμε, δηλαδή, μία ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα είναι και νομικά δεσμευτική, επισήμανε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι "οφείλουμε όλοι μας, αλλά κυρίως η ΕΕ, να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα στην πρόκληση ενός οξύτατου διεθνούς προβλήματος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι σαφές: η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη περιβαλλοντική, κοινωνική, αλλά και οικονομική πρόκληση για τον πλανήτη μας. Και σημείωσε ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, οφείλουμε έστω και καθυστερημένα να προσέλθουμε στην Κοπεγχάγη με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, ώστε το όραμα να καταστεί πραγματικότητα.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου, ο πρόεδρος Παπούλιας χαρακτήρισε επιτακτικό το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι χώρες μας πρέπει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: τη φύση, το κλίμα, τις νέες πρακτικές, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας. Πρέπει, είπε, να προχωρήσουμε με όραμα, αλλά και με πρακτικά μέτρα, στην υιοθέτηση πολιτικών ενέργειας, που θα παράγουν χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Η δε δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων, καθαρών τεχνολογιών, που θα ευνοήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.
Περαιτέρω ο πρόεδρος Παπούλιας, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλά και θερμές σχέσεις Ελλάδος-Τσεχίας, επανέφερε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: η Ακρόπολη των Αθηνών και το ιστορικό κέντρο της Πράγας, αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενα από την UNESCO. Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί κανείς πλέον να δει συγκεντρωμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια, όμως, λείπουν. Τα κενά στις μετόπες είναι ανοιχτές πληγές στο σώμα του μοναδικού αυτού μνημείου. Το Βρετανικό Μουσείο οφείλει να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα εγωιστική στάση του, η οποία προέρχεται από μια παρωχημένη αντίληψη, καταδικασμένη στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε νέα αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν κρίνεται μόνο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: κρίνεται ο αυτοσεβασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια εδώ και χρόνια, γενναιόδωρες προθεσμίες και πάλι προθεσμίες, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί για τον εαυτό της μια προνομιακή ενταξιακή διαδικασία, που δεν έχει ισχύσει για καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με την υλοποίηση του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουμε απτή και ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της ¶γκυρας. Εάν όπως όλα δείχνουν δεν υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές".
Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε επιχειρηματικό συνέδριο στο οποίο μετέχουν Έλληνες και Τσέχοι επιχειρηματίες και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας Μιροσλάβ Βλτσεκ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ