Το νομοσχέδιο για την προώθηση των επενδύσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα παρουσιάσει η υπουργός Περιβάλλοντος, στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Το νομοσχέδιο για την προώθηση των επενδύσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα παρουσιάσει η υπουργός Περιβάλλοντος, στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν επίσης, τα νομοσχέδια με τα οποία προωθούνται η αλλαγή της μορφής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας-καθίσταται ανεξάρτητη αρχή-και η υποχρέωση ανάρτησης όλων των πράξεων της Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ, στο Διαδίκτυο.
H υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist «Doing Good: Green Economy, green business and sustainability challenge», ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, διατάξεις για την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας, καθώς και για την εξοικείωση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο εγχείρημα.
Αναφερόμενη στην επικείμενη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, για την περίοδο μετά το 2012.
Η υπουργός ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από εκείνους που εκτιμούσε αρχικά η επιστημονική κοινότητα και τόνισε ότι ο εθνικός στόχος, που θέτει η κυβέρνηση, είναι μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% ως το 2050, με νέο ενεργειακό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει εξοικονόμηση ενέργειας, αποκέντρωση της παραγωγής και αξιοποίηση του λιγνίτη με τις βέλτιστες πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.
Το ρόλο της πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από τη θέσπιση ρυθμίσεων, την επιβολή κανόνων και την παροχή κινήτρων, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.
«Σε λίγες μέρες», ανέφερε ο κ. Μίχαλος, ηγέτες και εκπρόσωποι από 192 χώρες θα συγκεντρωθούν στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να διαπραγματευθούν μια νέα συνθήκη για το κλίμα. Ανεξάρτητα με την κατάληξη που θα έχουν αυτές οι συζητήσεις, το ίδιο το γεγονός από μόνο του επιβεβαιώνει ότι το περιβάλλον έχει πλέον εδραιωθεί στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία των φυσικών πόρων συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας και έχει ένα συγκεκριμένο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: απαιτεί συμμετοχή και ρόλο από όλους. Είναι μια προσπάθεια, όπως εξήγησε, που ξεκινά από το κορυφαίο διεθνές επίπεδο, περνάει μέσα από την κυβερνητική δράση σε κάθε χώρα ξεχωριστά και καταλήγει στην επιχείρηση, στην κοινωνία, στο άτομο - καταναλωτή.
Σε αυτή την αλυσίδα, βεβαίως, ο κ. Μίχαλος παραδέχθηκε ότι κάθε ένας από τους κρίκους της δέχεται σήμερα τις πιέσεις που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η διεθνής συνεργασία δυσχεραίνει, οι κυβερνητικές προτεραιότητες στρέφονται στην αντιμετώπιση της ύφεσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων, οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν οικονομικά και οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια για την εργασία και το εισόδημά τους.