Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 11:55

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε το Νοέμβριο με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η συνεχής ανοδική τάση των τελευταίων επτά μηνών.

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε το Νοέμβριο με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η συνεχής ανοδική τάση των τελευταίων επτά μηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης διαμορφώνεται στις 66,4 από τις 71,7 μονάδες τον Οκτώβριο, στη δεύτερη πάντως καλύτερη επίδοση του έτους.

Η υποχώρηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά δευτερευόντως και από την ήπια μείωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο.

Μετά την έντονη εξάλλου άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών τον προηγούμενο μήνα, αποτέλεσμα ως επί το πλείστον της δημιουργίας υψηλών προσδοκιών και θετικού κλίματος κατά την προεκλογική περίοδο, τον Νοέμβριο φαίνεται να «διορθώνονται» ίσως οι υπερβολικές προσδοκίες που είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ο δείκτης να περιορίζεται μεν, αλλά να διατηρείται σε αρκετά υψηλότερα του φετινού μέσου όρου επίπεδα.

Πάντως όπως η έντονη άνοδος προεκλογικά έτσι και αυτή η διόρθωση των προσδοκιών μετεκλογικά, συμβαίνει με συστηματικό τρόπο στις περισσότερες εκλογικές διαδικασίες από το 1985.

Από την άλλη πλευρά, το κλίμα βελτιώνεται στις Κατασκευές, όπου σημειώνεται άνοδος των προσδοκιών για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ στις Υπηρεσίες, οι προσδοκίες δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα.

Αναλυτικότερα,

- στη βιομηχανία ο δείκτης των προβλέψεων της παραγωγής περιορίζεται, ενώ και τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά. Εξαίρεση αποτελούν οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, οι οποίες βελτιώνονται οριακά.

- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών επιδεινώνονται, αλλά άνοδο καταγράφουν οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, με τις προσδοκίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

- στο Λιανικό Εμπόριο, αν και ενισχύονται σημαντικά οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο καταγράφουν έντονη πτώση 8 μονάδων.

- στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών βελτιώνονται μεν, αλλά παραμένουν έντονα αρνητικές, ενώ αισθητή είναι η ανάκαμψη των προβλέψεων για την απασχόληση του κλάδου στη δεύτερη καλύτερη, μετά τον Ιανουάριο, επίδοση για φέτος.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση σε όλους τους δείκτες: τόσο οι προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, όσο και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο κινούνται έντονα πτωτικά, ενώ και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας ανέρχονται πλέον στα προ του Σεπτεμβρίου υψηλά επίπεδά τους.