Κόσμος
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 12:44

Πούτιν: «Θα το σκεφτώ αν θα θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος»

Ανοιχτό άφησε ο Ρώσος πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι ο κίνδυνος τρομοκρατίας είναι πολύ υψηλός, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρεμποδίζουν την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Ανοιχτό άφησε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012.

«Θα το σκεφτώ», απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ερωταπαντήσεων με Ρώσους πολίτες που προβλήθηκαν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε σε μεγάλο εύρος ζητημάτων, απαντώντας σε μερικές από τις 700.000 ερωτήσεις που είχαν στείλει πολίτες.

Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης εβδομάδας στην ρωσική υπερταχεία, απηύθυνε έκκληση για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων εναντίον αυτών που ευθύνονται για την επίθεση και τόνισε ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Ρωσία είναι πολύ μεγάλος.

«Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να σπάσει τη ραχοκοκαλιά της τρομοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για λήψη σκληρών και αποφασιστικών μέτρων κατά των «εγκληματιών» που επιτέθηκαν στο λαό.

Επιπλέον, μιλώντας για την οικονομία της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση δεν βρίσκεται πλέον στο ζενίθ της, παρόλο που η έξοδος από αυτή θα χρειαστεί «χρόνο, δύναμη και όχι λίγα κεφάλαια».

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η τροπολογία Τζάκσον-Βάνικ η οποία καθιερώθηκε στις ΗΠΑ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και περιόρισε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι αναχρονιστική και εμποδίζει την είσοδο της Ρωσίας στον, όπως υποστήριξε.

«Η ένταξη στον ΠΟΕ παραμένει στρατηγικός μας στόχος, αλλά έχουμε την εντύπωση πώς για ορισμένους άγνωστους λόγους, κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, παρεμποδίζουν την είσοδό μας στον Οργανισμό», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Η εκπομπή «Μία συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν: Η συνέχεια» μεταδόθηκε από συνεδριακό κέντρο κοντά στο Κρεμλίνο και κράτησε αρκετές ώρες. Ήταν η όγδοη χρονιά που πραγματοποιήθηκε, ενώ οι διοργανωτές ανέφεραν ότι έλαβαν περισσότερες από 700.000 ερωτήσεις μέσω τηλεφώνου, γραπτών μηνυμάτων και ίντερνετ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC