Πολιτική
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 13:40

Γ. Παπανδρέου: «Ολα στο φως»

Στο διαδίκτυο οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και οι δαπάνες υπουργείων, αλλά και κάθε φορέα του Δημοσίου, καθώς και οι διορισμοί. Υπηρεσία διαφάνειας ανά υπουργείο.

Τα νομοσχέδια για τη διαφάνεια και την πράσινη ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής, ανοικτής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, τα παραπάνω δύο νομοσχέδια δίνουν το στίγμα των κεντρικών πολιτικών της κυβέρνησης και ριζικές τομές στην κατεύθυνση των προγραμματικών της στόχων.

«Σήμερα κάνουμε πράξη δέσμευση μας για αυστηρούς κανόνες διαφάνειας. Με τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων και υπογραφών κάθε αρχής και φορέα του δημοσίου. Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη. Όλα στο φως, όλα στη δημόσια κριτική και στον έλεγχο. Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης πού πάνε τα λεφτά του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν θα λυθεί μονομιάς. Σήμερα κάνουμε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας, δίνουμε καίριο πλήγμα στη διαφθορά της χώρας μας. Είναι ένας νόμος που δεν κοστίζει τίποτα όμως συμβάλλει στην προσπάθειά μας της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Το κύρος των θεσμών κτίζεται από το κύρος των προσώπων που τους υπηρετούν και το κύρος των προσώπων που τους υπηρετούν από τις πράξεις τους» ανέφερε.

Κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των άγονων γραμμών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τις 8 Νοεμβρίου 2005 «και αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε "κουμπάροι", ούτε "άγονες γραμμές", ούτε "Βατοπέδια"». Προανήγγειλε μάλιστα τη συνέχιση του αγώνα κατά της διαφθοράς με τον εκλογικό νόμο και το νόμο για τη χρηματοδοτηση των κομμάτων.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης στενότερη συνεργασία Βουλής-κυβέρνησης, με τους αρμοδίους των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας να διαβουλεύονται από τα πρώτα στάδια ενός νομοσχεδίου και τους υπουργούς να συνεργάζονται με τους τοπικούς βουλευτές πριν προβούν σε δημόσιες δηλώσεις για τοπικά προβλήματα.

Ολα στο διαδίκτυο

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι στο διαδίκτυο θα αναρτώνται οι αποφάσεις, υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, φορέων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, διοικήσεων ΝΠΔΔ, καθώς και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Συγκεκριμένα, θα αναρτώνται οι νόμοι που ψηφίζονται ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα προεδρικά διατάγματα κανονιστικού χαρακτήρα, οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί και οι επιμέρους δαπάνες υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πράξεις διορισμού μονομελών οργάνων, οι πράξεις συγκρότησης αμοιβόμενων ή μη επιτροπών, οι προκηρύξεις επιλογής προσωπικού, οι πίνακες αποτελεσμάτων των προκηρύξεων επιλογής προσωπικού, το σύνολο των πράξεων που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους, οι περιλήψεις διακηρύξεων, οι πράξεις παραχώρησης δημόσιων και δημοτικών κτημάτων κ.λπ.

Από την ανάρτηση εξαιρείται ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.

«Επιδιώκουμε τη δημοσιότητα προκηρύξεων επιλογής προσωπικού και ειδικά διευθυντικών στελεχών», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης και συμπλήρωσε πως ο πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση επίσης σε πράξεις που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους καθώς και στο δημόσιο έλεγχο της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Ανέφερε ακόμη ότι προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσίας διαφάνειας ανά υπουργείο, ενώ κάλεσε τα κόμματα να «αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η δημόσια εξουσία πρέπει να ασκείται στο φως».

Διευκρίνισε τέλος ότι με το νομοσχέδιο δεν υποκαθίσταται η δημοσίευση στο ΦΕΚ ή αλλού όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά συμπληρώνεται. Πρόσθεσε όμως ότι όσες αποφάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, δεν θα μπορούν να εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την απελευθέρωση της πρόσβασης των πολιτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς κανένα κόστος, ενώ θα υπάρχει και μηχανή αναζήτησης προκειμένου να διευκολύνεται ο ενδιαφερόμενος.

H νομοθετική πρωτοβουλία για την διαφάνεια στο Δημόσιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.