Κόσμος
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 19:42

Κυπριακό: Λύση πριν τις εκλογές στα Κατεχόμενα επιθυμεί η Αγκυρα

Την ελπίδα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από τις εκλογές στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου τον Απρίλιο και την πεποίθηση ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Την ελπίδα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από τις εκλογές στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου τον Απρίλιο και την πεποίθηση ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Eγκεμέν Μπαγίς, σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε το Κυπριακό «ευαίσθητο ζήτημα» ειδικά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει από το 2002 το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ με στόχο την εξεύρεση διζωνικής, δικοινοτικής λύσης που θα εγγυάται το σεβασμό «της πολιτικής ισότητας» των δύο πλευρών.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί λύση πριν από τις εκλογές στη βόρεια Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγίς και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη λύση που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

«Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ χωρίς να έχει προηγουμένως λύσει το Κυπριακό, ενώ η Τουρκία παραμένει εκτός της Ένωσης λόγω του ίδιου προβλήματος», ανέφερε ακόμη ο κ. Μπαγίς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι έχουν ήδη επιβληθεί πολλές κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν και κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να κλείσει λόγω της Κύπρου.

Ο κ. Μπαγίς είπε ότι οποιαδήποτε συμπληρωματική τιμωρία θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Eχω εμπιστοσύνη στη σύνεση των Ευρωπαίων ηγετών και δεν ανησυχώ για επιβολή κυρώσεων την επόμενη εβδομάδα».

Σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο κ. Μπαγίς επανέλαβε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία της, συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει και το θέμα της «τουρκικής» -όπως τη χαρακτήρισε-«μειονότητας» στην Ελλάδα και κατέληξε: «Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να γίνονται ταυτόχρονα βήματα και από τις δύο πλευρές».

Επιπλέον, ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε στη θετική εικόνα που επικρατεί στην Τουρκία για τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, λόγω των προσπαθειών που είχε καταβάλει ως υπουργός Εξωτερικών για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τώρα ο κ. Παπανδρέου θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ