Σε κλίμα έντασης άρχισε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στο επίκεντρο της διακομματικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η εκπλήρωση των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε κλίμα έντασης άρχισε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στο επίκεντρο της διακομματικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η εκπλήρωση των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του προϋπολογισμού, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας στην οποία χρέωσε το κλίμα αναξιοπιστίας για την Ελλάδα.
Παράλληλα, μίλησε για ένα προϋπολογισμό που «παίρνει και δίνει»: «Μειώνει εξοπλιστικές δαπάνες, αλλά επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων και αυξάνει τις αγροτικές συντάξεις. Μειώνει τις επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων αλλά αυξάνει το επίδομα ανεργίας. Επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά χορηγεί το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης σε 2,5 εκ. συμπατριώτες μας. Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά, αλλά από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνονται προσλήψεις 3000 νοσηλευτών σε νοσοκομεία και αυξάνεται η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά αυξάνονται οι δημόσιες επενδύσεις πάνω από 4% του ΑΕΠ. Καταργείται η απόσυρση που κόστιζε 400 εκ. ευρώ, αλλά αυξάνονται οι δαπάνες για την εκπαίδευση».
Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, πέρασε στην αντεπίθεση: Καταθέτοντας σχετικό πίνακα υπολόγισε ότι οι δύο κυβερνητικές περίοδοι του κόμματός του, συσσώρευσαν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 9 δισ. ευρώ. «Όλο το υπόλοιπο χρέος, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 93%, είναι ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε.
Επί της ουσίας του Προϋπολογισμού του 2010, ο κ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν τα επιτόκια για δανεισμό των ελληνικών απαιτήσεων για κάλυψη του χρέους.
«Τα 50 δισ. ευρώ που χρειάζεται η κοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η δημοσιονομική εξυγίανση, θα παρθούν με μείωση των δαπανών, είτε από νέα φορολογία. Οι δαπάνες ωστόσο, είναι κατά 95% ανελαστικές και η αγορά δεν αντέχει αύξηση της φορολογίας. Η κυβέρνηση λοιπόν, είτε δεν θα εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ή δεν θα μειώσει το έλλειμμα κάτω απΆ το 3%, όπως ζητά η Ε.Ε.» εκτίμησε ο εισηγητής της ΝΔ.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως ο υπαρκτός δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η διεθνής κρίση χρησιμοποιούνται προσχηματικά για να ληφθούν τα μέτρα προώθησης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Εξαπολύοντας βέλη και κατά της ΝΔ ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό, «επιστρατεύεται και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ευρωπαϊκός μπαμπούλας - δεν γίνεται ωστόσο συζήτηση για αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και της μεγάλης κινητής ή ακίνητης περιουσίας, ή εκμηδένισης των δαπανών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών».
Στρέφοντας τα βέλη του και κατά του ΛΑΟΣ ανέφερε πως «δεν είναι τυχαίο ότι στηρίχθηκαν οι αντιλαϊκές επιλογές και από το ΛΑΟΣ, που χειροκρότησε την πρόταση του πρέσβη των ΗΠΑ, που μίλησε για χτύπημα των εργαζομένων στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για πάταξη της φοροδιαφυγής, υποστήριξε πως αποτελεί «πρόσχημα για νέα φοροεπιδρομή στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, αφού η κυβέρνηση δεν ονομαστικοποιεί τις μετοχές των ανωνύμων εταιρειών και δεν άρει το τραπεζικό απόρρητο».
Ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης από το ΛΑΟΣ γνωστοποίησε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, καθώς αποπνέει «κοινωνική αδικία και άγρια φορομπηχτική λογική».
Βάλλοντας και κατά της ΝΔ πρόσθεσε: «Η εταιρεία "Δικομματισμός Α.Ε.", έχετε καταφέρει να γίνει η Ελλάδα μια έρημος, να μην υπάρχουν επιχειρήσεις, να μην εξάγουμε σχεδόν τίποτε».
Τέλος, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός εισηγητής του, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ, «όπως και το 2007, δεν έχει πάρει χαμπάρι την κρίση και τον χαρακτήρα της».
«Ο Προϋπολογισμός, είναι εκτός τόπου και χρόνου - σε πλήρη και ριζική αντίθεση με όσα λέγατε προεκλογικά και όποιες δεσμεύσεις είχατε αναλάβει. Είναι μη-Προϋπολογισμός, αφού έχετε δεσμευτεί (εξ όσων γράφονται), για κατάθεση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, για αλλαγή πολιτικών σε μεγάλα και ουσιώδη θέματα εντός του 2010, τα οποία δεν αποτυπώνονται στον συγκεκριμένο που μας υποβάλλατε» ανέφερε ο κος Λαφαζάνης.
Ο κος Λαφαζάνης προέβλεψε επίσης, μείωση των πρωτογενών δαπανών σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, θεωρώντας τον Προϋπολογισμό ανειλικρινή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ