Σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμες οι διαχειριστικές μελέτες για τις υδάτινες ανάγκες της Θεσσαλίας, απαραίτητες για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε στη Βουλή, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμες οι διαχειριστικές μελέτες για τις υδάτινες ανάγκες της Θεσσαλίας, απαραίτητες για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε στη Βουλή, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Ζώη και Κ. Τσιάρα προς τον πρωθυπουργό.
Η κ. Μπιρμπίλη επιτέθηκε στη ΝΔ, σημειώνοντας: «Το έργο του Αχελώου δεν κινδυνεύει από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από τις δικές σας παραλείψεις, που οδήγησαν σήμερα στο δικαστικό αδιέξοδο».
«Η ικανοποίηση των υδατικών αναγκών της Θεσσαλίας και της Περιφέρειας συνολικότερα, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο κάμπος θα έχει νερό - η Θεσσαλία δεν θα γίνει Σαχάρα - και αυτό είναι εγγύηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», τόνισε η υπουργός.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού όμως, απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση, βάσει της Οδηγίας της Ε.Ε. - δηλαδή επακριβής εκτίμηση της ζήτησης σε νερό, κατάλληλη διαχείριση και διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης όλων των υδατικών αποθεμάτων της Περιφέρειας.
«Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, καθώς η έμφαση δόθηκε στην μελέτη της εκτροπής, με αποτέλεσμα να υπάρξει και η δικαστική εμπλοκή» ανέφερε.
«Ο ισχυρισμός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει από μόνο του το δρόμο για ακύρωση του έργου, είναι αβάσιμος, δεδομένης της αδράνειας που υπήρξε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια επί κυβερνήσεων ΝΔ, όπου και η ευρωπαϊκή νομοθεσία έγινε νόμος του ελληνικού κράτους - αλλά και της δικαστικής εμπλοκής» σημείωσε.
«Όταν αντί του υπουργού Μεταφορών κου Ρέππα, ή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έρχεται να απαντήσει για το ζήτημα του Αχελώου η κα Μπιρμπίλη, αντιλαμβάνομαι προς τα πού κλίνει πλέον η κυβέρνηση. Το ποιο είναι το βάρος το επωμίζεται ο κος Πρωθυπουργός, ας το απαντήσει η υπουργός Περιβάλλοντος» απάντησε ο κ. Ζώης.
«Είστε εναντίον της εκτροπής του Αχελώου και δεν έχετε εκφραστεί ούτε μία φορά δημόσια υπέρ ενός έργου που έχει μεγάλη σημασία για το ίδιο το περιβάλλον της Θεσσαλίας. Από το 2000 υπάρχει η Οδηγία για την διαχείριση των υδάτων και μας εγκαλείτε γιατί δεν ανταποκριθήκαμε εμείς;», πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκπόνησε το σχετικό νομοσχέδιο και μακάρι να είχε άλλα δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει και τις μελέτες και το έργο. Είναι κακή συγκυρία για την Θεσσαλία που είστε εσείς υπουργός. Λυπάμαι που είμαι τόσο σκληρός απέναντί σας, γιατί και σήμερα δεν είπατε μια λέξη συμπάθειας για το έργο, σε αντίθεση με τον κο Ρέππα».
Από την πλευρά του και ο Κώστας Τσιάρας παρατήρησε πως η απάντηση της κ. υπουργού, «κατέδειξε σε όλους μας ποια η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης. Γιατί όλοι οι συνάδελφοι έχουν κατά καιρούς εκφράσει τη σοβαρή αγωνία τους για τη συνέχιση ενός έργου που θα αλλάξει την κατάσταση στον θεσσαλικό κάμπο - ενός έργου με καθαρή προοπτική πράσινης ανάπτυξης».
«Η εκτροπή του Αχελώου, δεν είναι απλά μια συζήτηση 30 και πλέον χρόνων. Ξεκίνησε το 1996 με κύρωση από το ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν δεσμεύσεις για ολοκλήρωσή του το 2000 και 2001 και όλα αυτά έχουν να κάνουν με αναφορές προηγούμενων δικών σας συναδέλφων που κάθονταν στα δικά σας έδρανα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πραγματική ανακολουθία της κυβέρνησής σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας.
«Κρύβεστε πίσω από μία δικαστική επιλογή κα υπουργέ. Η πολιτική όμως, πρέπει να εκφράζεται με δική της βούληση. Ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του για την ολοκλήρωση του έργου της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, σαφέστατα σε δήλωσή του είπε πως θα μεταφερθεί νερό από τον Αχελώο, όσο χρειάζεται για να μην υπάρχει πρόβλημα στη Θεσσαλική πεδιάδα», πρόσθεσε.
Η κ. Μπιρμπίλη ανταπάντησε ότι «το έργο είναι εν εξελίξει, πάνω από μία δεκαετία. Το πρόβλημά σας είναι εάν τα 15 χρόνια γίνουν 16; Σε ένα χρόνο θα έχουμε τις διαχειριστικές μελέτες έτοιμες για να δούμε τι θα γίνει».
Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε πως πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, «θα εξεταστούν όλες οι πλευρές του προβλήματος, όπως η εξοικονόμηση νερού, η ανάπτυξη υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, οι ενδεχόμενες μεταφορές νερού από άλλα υδατικά διαμερίσματα - και θα προκύψει, μέσω διαδικασιών διαβούλευσης, όπως ακριβώς προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία, το βέλτιστο περιβαλλοντικά, αποδεκτό σύνολο μέτρων και ενεργειών».
«Οι παραγωγοί θα έχουν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα, αν όντως με πολύ σεμνό τρόπο διαχειρίζονται τα αποθέματα του νερού, διότι έτσι θα μπορούν να πάρουν και επιδοτήσεις από την Κομισιόν. Ο στόχος αυτός, όσο και ο τρόπος επίτευξής του, βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την προεκλογική μας δέσμευση, για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος έργων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού και την προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ