Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 18:50

Λ. Κατσέλη: Η γραφειοκρατία το μεγαλύτερο αντικίνητρο επενδύσεων στην Ελλάδα

«Το μεγαλύτερο αντικίνητρο επενδύσεων στην Ελλάδα είναι γραφειοκρατία, ενώ η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία» τόνισε από τις ΗΠΑ η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

«Το μεγαλύτερο αντικίνητρο επενδύσεων στην Ελλάδα είναι γραφειοκρατία, ενώ η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία» τόνισε από τις ΗΠΑ η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του 11ου ετήσιου φόρουμ της εταιρείας Capital Link στο Metropolitan Club του Μανχάταν με θέμα: «Ελλάδα: Προετοιμάζοντας την ανάκαμψη» υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισή της, επισημαίνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα πρέπει να προσβλέπουμε σε επενδύσεις».

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο, το μεγαλύτερο αντικίνητρο για τις επενδύσεις είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία, το συγκεντρωτικό πλαίσιο και η πολύ μεγάλη δαπάνη που απαιτείται για να κάνεις και την πιο απλή πράξη στην Ελλάδα. Αυτή η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία. Και όταν μπαίνεις στο φαύλο κύκλο της δωροδοκίας, το σύστημα γίνεται πιο πολύπλοκο. Γιατί υπάρχουν διόδια σε όλες τις φάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος» συμπλήρωσε. Και μιλώντας για γόρδιο δεσμό δήλωσε αποφασισμένη να τον σπάσει. Γνωστοποίησε μάλιστα πως το νομοσχέδιο για τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας θα πάει στη Βουλή για ψήφιση στην αρχή του 2010 ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να περιοριστεί το φαινόμενο.

Η κ. Κατσέλη, η οποία χτύπησε το καμπανάκι λήξης της συνεδρίασης στη Wall Street, στο πλαίσιο της “Greek Day” (Hμέρα Ελλάδας) είχε σειρά επαφών με στελέχη της Bank of America, της Merrill Lynch, της Credit Suisse, της Barclay’s συζητώντας επενδυτικά θέματα καθώς και πώς μπορούν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να υποστηρίξουν το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά τις επενδύσεις και το product financing, δηλαδή τη χρηματοδότηση επενδυτικών προτάσεων.

Ερωτηθείσα για θέματα ναυτικής εκπαίδευσης ανέφερε ότι είχε σειρά επαφών με Ενωση Εφοπλιστών προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε η Ελλάδα να γίνει κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, επισήμανε πως η Ελλάδα έχει τέσσερα βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα: τη στρατηγική της θέση, τη φύση και το περιβάλλον της, τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της.

Στην αρχική της τοποθέτηση η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι από τις συναντήσεις της με πλειάδα επιχειρηματιών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, από τις τράπεζες, από τον χώρο της ναυτιλίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προέκυψε ότι ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Μπόρεσα πραγματικά μέσα από αυτή την κουβέντα να αισθανθώ την αγωνία τους για την ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Πολλοί από τους επιχειρηματίες είχαν δυσάρεστες εμπειρίες από το παρελθόν, ήταν μάλλον απογοητευμένοι. Είχανε συναντήσει πολλά εμπόδια στο να ολοκληρωθεί μία επένδυση, από την πρώτη φάση όταν κάνεις την αίτηση μέχρι την τελευταία, και γι' αυτό για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα να προχωρήσει στην Ελλάδα η πλήρης απλοποίηση όλων των διαδικασιών έναρξης, αδειοδότησης και λειτουργίας της επιχείρησης. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, οι διάφορες χώρες προχωρούν με πολύ γοργά βήματα, προωθώντας τις επενδύσεις, προσελκύοντας επενδύσεις από όλο τον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ