Κόσμος
Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2009 10:35

Στην κορύφωση της συνόδου για το κλίμα θα παραστεί ο Ομπάμα

Στο κλείσιμο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου και θα κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα παραστεί τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Στο κλείσιμο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα θα παραστεί τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο Μπάρακ Ομπάμα επρόκειτο να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής, οι εργασίες της οποίας θα διαρκέσουν από τις 7-18 Δεκεμβρίου, στις 9 Δεκεμβρίου, προτού μεταβεί στο κοντινό Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, αιτία για την αλλαγή των σχεδίων ήταν οι προοπτικές μίας σημαντικής παγκόσμιας συμφωνίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν έκπληξη για την αρχική αυτή απόφαση, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των σκληρών διαπραγματεύσεων για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το πιθανότερο είναι να λάβει χώρα κατά την κορύφωση της συνόδου, όταν αναμένεται να βρίσκονται εκεί δεκάδες άλλοι ηγέτες.

«"Βασιζόμενος στις συνομιλίες του με άλλους ηγέτες και στην πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί προκειμένου να δοθεί ορμή στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος πιστεύει πως η συνεχιζόμενη ηγεσία των ΗΠΑ μπορεί να είναι στο μέγιστο παραγωγική μέσω της συμμετοχής του στο τέλος της συνόδου της Κοπεγχάγης στις 18 Δεκεμβρίου αντί στις 9 Δεκεμβρίου», αναφέρεται σε μία δήλωση του Λευκού Οίκου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμευθούν στην Κοπεγχάγη να περιορίσουν τις εκπομπές αερίου περίπου κατά 17% κάτω από τα επίπεδα του 2005, έως το 2020.

Την απόφαση Ομπάμα για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης χαιρέτισε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

«Είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο Ομπάμα θέλει να επιτύχει (η Διάσκεψη) και θα διακινδυνεύσει να στηρίξει» τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters