Αθλητικά
Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2009 16:14

Ντουντού: Ο Ζίκο είναι ένας θρύλος

Ο Βραζιλιάνος άσος του Ολυμπιακού, Ντουντού, θα ήθελε στην ομάδα του το Ζιλμπέρτο Σίλβα του «αιωνίου» αντιπάλου, κάτι που σημειώνει σε συνέντευξή του. Τι λέει για το ματς με την ¶ρσεναλ, που θα κρίνει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League.

Ο Βραζιλιάνος άσος του Ολυμπιακού, Ντουντού, θα ήθελε στην ομάδα του το Ζιλμπέρτο Σίλβα του «αιωνίου» αντιπάλου, κάτι που σημειώνει σε συνέντευξή του. Τι λέει για το ματς με την ¶ρσεναλ, που θα κρίνει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League.

Μιλώντας στην εφημερίδα «VETO», ο Ντουντού φάνηκε να εκτιμά σε μεγάλο βαθμό, τις δυνατότητες του Ζιλμπέρτο Σίλβα, τον οποίο και θα ήθελε ως δώρο Χριστουγέννων στον Ολυμπιακό!

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Ντουντού:

¶λλαξε άρδην η ψυχολογία στην ομάδα, μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού;

«Είμαι τόσο πολύ χαρούμενος, που δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Είναι το πιο σημαντικό ματς στην Ελλάδα. Το σούπερ ντέρμπι. Προερχόμαστε από μία ισοπαλία απέναντι στα Γιάννινα και ήρθε ο πρόεδρος και μας έριξε γκάζια στην προπόνηση. Για να μας σπρώξει έτσι ώστε να νικήσουμε. Πολύ απλά ξέραμε ότι αν χάναμε στο Καραϊσκάκη έπρεπε μετά να μείνουμε στα σπίτια μας και να μην βγαίνουμε από αυτά. Θα είχαμε πολλά προβλήματα. Είμαστε τα αφεντικά κάθε φορά που παίζουμε στο σπίτι μας και αυτό ακριβώς αποδείξαμε για άλλη μία φορά. Τώρα μετά από αυτή τη νίκη είμαστε πιο ήρεμοι και απομακρύνθηκε όλη αυτή η πίεση που υπήρχε στην ομάδα».

Πώς είναι να παίζετε συνέχεια υπό πίεση;

«Δεν έχω πρόβλημα με την πίεση. Την απολαμβάνω. Δεν θεωρώ πίεση το να παίζεις ποδόσφαιρο για να κερδίσεις. Κοίτα γύρω σου και δες τι συμβαίνει στον κόσμο στην καθημερινή του ζωή. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτά είναι πίεση. Οχι το ποδόσφαιρο. Μου αρέσει να παίζω σε μεγάλα παιχνίδια. Επειδή την πίεση, όπως την λέτε εσείς, δεν τη νιώθω. Μακάρι να παίζαμε κάθε αγωνιστική με τον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς τους αντιμετωπίζουμε δύο φορές το χρόνο στο πρωτάθλημα».

Τώρα αναπνέετε πιο εύκολα;

«Εύκολα αναπνέουμε μόνο το καλοκαίρι στις διακοπές. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε ποτέ. Πρέπει πάντα να αποδεικνύουμε ποιοι είμαστε. Ολα τα ματς είναι δύσκολα. Για να επιβεβαιώσω τη φήμη μου και για να ξέρουν όλοι ποιος είναι ο Ντουντού, θα πρέπει να δίνω το 100% σε κάθε ματς. Εύκολο ή δύσκολο».

Όλοι στον Παναθηναϊκό πριν το ντέρμπι έλεγαν ότι θα νικήσουν. Γιατί εσείς επιλέξατε το δρόμο της σιωπής;

«Ξέχασαν στον Παναθηναϊκό ότι οι πρωταθλητές μιλάνε στο χορτάρι. Πριν το ντέρμπι άκουγα ένα σωρό δηλώσεις από πλευράς Παναθηναϊκού. Θα νικήσουμε και άλλα τέτοια. Όταν με ρωτούσαν εμένα οι δημοσιογράφοι για το ματς, προτιμούσα να μην πω τίποτε. Πριν τους μεγάλους αγώνες η καλύτερη απάντηση είναι η σιωπή. Μετά από αυτούς είναι το νικηφόρο αποτέλεσμα. Οι πρωταθλητές το βουλώνουν και μιλάνε μόνο μέσα στο γήπεδο. Με τα λόγια δεν νίκησε κανείς».

Έχεις περισσότερες ευθύνες φέτος σαν αρχηγός του Ολυμπιακού;

«Ασφαλώς. Νιώθω ότι είμαι το παράδειγμα για τους νεότερους παίκτες στην ομάδα. Πρέπει να είμαι σοβαρός σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα και να μην παραπονιέμαι για τίποτε. Να είμαι το πρότυπο. Μου αρέσει αυτή η ευθύνη. Ξέρω ότι πρέπει να σπρώξω αυτήν την ομάδα. Να μιλάω. Όταν παρέλαβα το περιβραχιόνιο από τον κ. Κόκκαλη, του είπα πόσο ευγνώμων είμαι».

Από το πως σε αντιμετωπίζει ο κόσμος, μοιάζεις να έχεις βρει το καταφύγιό σου εδώ.

«Περνάω την καλύτερη φάση της ζωής μου. Βρήκα στην Ελλάδα την ευτυχία μου, τον δικό μου παράδεισο. Κι εγώ και η γυναίκα μου και η κόρη μου. Είναι τόσες πολλές οι ομοιότητες με τη Βραζιλία. Ο καιρός είναι ζεστός, το ίδιο και οι καρδιές των Ελλήνων. Έχω αρχίσει να μιλάω ελληνικά, ως ένδειξη σεβασμού προς μία χώρα που με αγκάλιασε και με έκανε να αισθανθώ σαν παιδί της. Θέλω λοιπόν κι εγώ να αγκαλιάσω την Ελλάδα, μιλώντας τη γλώσσα. Αγαπάω τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα. Στο Μουντιάλ, η δεύτερη ομάδα που θα υποστηρίζω μετά τη Βραζιλία είναι η Ελλάδα».

Πέρυσι σκόραρες πιο συχνά. Νιώθεις ότι παίζεις το ίδιο καλά φέτος;

«Κατ' αρχήν φέτος είμαι πιο φρέσκος. Απλά πέρυσι σημείωσα πολλά γκολ. Φέτος, δυστυχώς, είχα τις ευκαιρίες αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκα. Πέρυσι σε κάθε φάση για γκολ, το σημείωνα. Φέτος φαίνεται ότι έχω γκίνια. Λόγω θέσης δεν είναι ανάγκη να σκοράρω για να είμαι καλός και να βοηθήσω την ομάδα. Η δουλειά μου δεν είναι να σκοράρω αλλά να μαρκάρω. Όμως αν βάλω γκολ, τότε είναι σαν μπόνους. Όπως στο Playstation, που κερδίζεις μία ζωή στο παιχνίδι».

Πόσο σίγουρος νιώθεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Αν σου απαντήσω θα παραβώ τις αρχές μου. Θα το δούμε στο γήπεδο. Εκεί θα φανεί αν μπορούμε να στεφθούμε πάλι πρωταθλητές».

Ποιον παίκτη της Εθνικής Βραζιλίας θα ζητούσες από τον Αγιο Βασίλη να σου φέρει στον Ολυμπιακό;

«Τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, τον αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας. Είναι φίλος μου, αλλά πάνω απ' όλα είναι σπουδαίος παίκτης. Έχει τρομερή εμπειρία και θα μπορούσε να μας βοηθήσει στον Ολυμπιακό. Αν διάλεγα ένα δώρο Χριστουγέννων αυτό θα ήταν σίγουρα ο Ζιλμπέρτο Σίλβα».

«Ο Ζίκο είναι ένας θρύλος»

«Ο Ζίκο είναι ένας θρύλος στη Βραζιλία, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είναι θείο δώρο για μένα που δουλεύω με τον Ζίκο. Μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα από εκείνον. Μόνο το ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα είναι τεράστια βοήθεια για μένα. Η ποδοσφαιρική του φιλοσοφία είναι βραζιλιάνικη και με αυτήν μεγάλωσα. Οσο για τον προηγούμενο προπονητή, τον Κετσπάγια, ειλικρινά δεν ξέρω τι έφταιξε. Τι έγινε και απομακρύνθηκε. Εμείς δεν είχαμε προβλήματα μαζί του. Οι εφημερίδες έγραφαν τα δικά τους, αλλά εμείς δεν είχαμε πρόβλημα. Προφανώς αυτή είναι η μοίρα του προπονητή. Τώρα όμως είμαστε ομάδα του Ζίκο. Η ομάδα έχει τη σφραγίδα του».

«Το πιο σημαντικό ματς με ¶ρσεναλ»

Βέβαια, ο Ντουντού δεν μπορούσε να μη σταθεί και στο ματς της Τετάρτης με την ¶ρσεναλ:

«Είναι το πιο σημαντικό της χρονιάς γιατί μας παρουσιάζεται η χρυσή ευκαιρία για να περάσουμε στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν παίξουμε όπως κόντρα στον Παναθηναϊκό, τότε θα πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ακόμα και απέναντι στην ¶ρσεναλ, έναν σύλλογο με τεράστια ιστορία, είμαστε υποχρεωμένοι αφού παίζουμε στο γήπεδό μας, να αποδείξουμε ότι είμαστε τα αφεντικά στην έδρα μας. Να βάλουμε τη σφραγίδα μας και να μην τους δώσουμε την ευκαιρία να μας αμφισβητήσουν».

Πηγή: www.goal.com/gr