Κόσμος
Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009 13:23

Δύσκολο το έργο του Ομπάμα στην Κοπεγχάγη

Πιέσεις για δραστηριοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής θα δεχθεί ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκίνησε σήμερα στην Κοπεγχάγη.

Πιέσεις για δραστηριοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής θα δεχθεί ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκίνησε σήμερα στην Κοπεγχάγη. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε, παρά το σκεπτικισμό των Αμερικανών και τις αμφιβολίες της διεθνούς κοινότητας.

Ο Ομπάμα άλλαξε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά του την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για το κλείσιμο των εργασιών της διάσκεψης στις 18 Δεκεμβρίου, και όχι στις 9, όπως είχε αρχικά προγραμματίσει, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με το κύρος του στην επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο η αμερικανική Γερουσία συζητεί ακόμη το νομοσχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τις προτάσεις του πριν από την Κοπεγχάγη, όμως είναι λιγότερο φιλόδοξες από τη μείωση των εκπομπών που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τον ΟΗΕ, αν και οι ΗΠΑ είναι η πρώτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα που δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012 και το οποίο η διάσκεψη της Κοπεγχάγης καλείται να αντικαταστήσει. Οι αμερικανοί διαπραγματευτές συμμετείχαν στη σύνταξη του νέου κειμένου, αλλά η Γερουσία το απέρριψε, θεωρώντας άδικη την απουσία περιορισμών προς τις φτωχές χώρες.

«Μετά την εμπειρία του Κιότο, οι άλλες χώρες είναι λίγο οργισμένες απέναντι στο αμερικανικό Κονγκρέσο», λέει ο Αλντεν Μάγερ, παρατηρητής στις διαπραγματεύσεις για το Κλίμα και μέλος της Union of Concerned Scientists, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

«Πιστεύω ότι ο Ομπάμα θα δώσει μια δόση εμπιστοσύνης στον υπόλοιπο κόσμο ως προς το θέμα», λέει ο ίδιος, ο οποίος θεωρεί ενθαρρυντική «τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμορφώσει μια θέση για την κλιματική αλλαγή εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, ο οποίος δεν δεχόταν ως υπαρκτή την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους.

Αν ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι 'έσπασαν τις γραμμές' για να υποστηρίξουν τον Ομπάμα, άλλοι πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων το νομοσχέδιο στο Κονγκρέσο.

Ο Ντάνιελ Ισσα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε στο πλαίσιο αυτό την κυβέρνηση Ομπάμα ότι επικαλείται «μια αποπροσανατολισμένη επιστήμη, που δημιουργήθηκε από μια κοινότητα άξεστων για να επιβάλει μια ιδεολογικά μεροληπτική πολιτική». Κατά τη γνώμη του, «η ιδέα σύμφωνα με την οποία υπάρχει συναίνεση για την κλιματική αλλαγή είναι καθαυτή ένας μύθος».

«Τα δραστικά περιβαλλοντικά μέτρα που υποστηρίζουν οι δογματικοί οικολόγοι δεν θα αλλάξουν το κλίμα, αλλά θα επιφέρουν μια τεράστια αλλαγή στην οικονομία μας, προς το χειρότερο», προβλέπει την σελίδα της στο Facebook η πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν, εξαιρετικά δημοφιλής στους συντηρητικούς κύκλους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο