Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 06:49

Δεύτερη ημέρα ανόδου για το γιέν

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου εν μέσω ενδείξεων ότι η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ χάνει τη δυναμική της ωθώντας υψηλότερα τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου εν μέσω ενδείξεων ότι η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ χάνει τη δυναμική της ωθώντας υψηλότερα τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ που ενδέχεται να δείξουν διεύρυνση της εμπορικού ελλείμματος και χαμηλότερο ρυθμό αύξηση των λιανικών πωλήσεων. Το δολάριο όδευε να θέσει τέλος στην άνοδο τεσσάρων ημερών έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπη «με μετωπικούς ανέμους» περιορίζοντας τις εικασίες για πρόωρη λήξη των οικονομικών μέτρων στήριξης από την κεντρική τράπεζα.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 132,09 ανά ευρώ στις 12:12 μ.μ. στο Τόκιο από 132,71 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 89,01 ανά δολάριο από 89,51. Το αμερικανικό δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,4838 ανά ευρώ από 1,4827 χθες όταν ανατιμήθηκε στο 1,4756, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Νοεμβρίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 91,32 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 91,27 και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας αγοράστηκε στα 71,44 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 71,33 σεντς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 36,9 δισ. δολ. τον Οκτώβριο. Τα επίσημα στοιχεί θα ανακοινωθούν στις 10 Δεκεμβρίου. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν 0,6% τον Νοέμβριο μετά από άνοδο 1,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με διαφορετική έρευνα του Bloomberg. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσεις τις λιανικές πωλήσεις στις 11 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα οικονομικό πακέτο στήριξης 7,2 τρισ. γιέν. Το σχέδιο περιλαμβάνει 3,5 τρισ. γιέν για να βοηθήσει τις περιφέρειες, 600 δισ. γιέν για την απασχόληση και 800 δισ. γιέν για περιβαλλοντικά κίνητρα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου σήμερα μετά τα σχόλια του Bernanke που αποθάρρυναν τις εικασίες για νωρίτερη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Το δολάριο της Ταϊβάν ισχυροποιήθηκε για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες μετά την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα που ώθησε υψηλότερα τις εξαγωγές της νήσου για πρώτη φορά σε 15 μήνες. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 19,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τον Νοέμβριο. Το δολάριο Ταϊβάν ισχυροποιήθηκε 0,1% στα 32,24 ανά δολάριο ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Bloomberg