Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 14:48

Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από Fitch

Η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το ελληνικό χρέος σε BBB+ με αρνητική προοπτική. Σε υψηλό 7,5 μηνών το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του Bund.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την Ελλάδα κάτω του Α.

Συγκεκριμένα, η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το ελληνικό χρέος σε BBB+ με αρνητική προοπτική, επικαλούμενη την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στο «πιο αδύναμο κράτος της ευρωζώνης».

«Η υποβάθμιση αυτή υποδεικνύει την αβεβαιότητα που επικρατεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεδομένης της περιορισμένης αξιοπιστίας των δημοσιονομικών θεσμών και του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, τα οποία επιδεινώνονται από τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανότητες μιας ισορροπημένης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει η Fitch.

«Δεδομένου του ιστορικού ανεπαρκούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, η Fitch δεν είναι πεπεισμένη ότι η υφιστάμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τα υπόλοιπα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη χαλάρωση των πιέσεων για δημόσιες δαπάνες και τη διεύρυνση της βάσης των φορολογουμένων θα είναι αρκετά δραστικά για την ουσιαστική μείωση του χρέους σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».

«Οι προτάσεις της σημερινής κυβέρνησης στηρίζονται περισσότερο σε εισπρακτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής –των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι εξαιρετικά αμφίβολη– αντί για περιορισμό των δημόσιων δαπανών όπου οι διαρθρωτικές δημοσιονομικές ελλείψεις είναι πολύ πιο σημαντικές. Περίπου οι μισές προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό αφορούν προσωρινά εφάπαξ μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική επιβράδυνση ή στη στήριξη του χρηματοοικονομική τομέα, η οποία ήταν υποτυπώδης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του.

Σε υψηλό 7,5 μηνών το spread του ελληνικού ομολόγου

Μετά την υποβάθμιση της Fitch το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund ανήλθε σε υψηλό 7,5 μηνών, ενώ τα futures των ομολόγων της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών επέκτειναν τις απώλειές τους, υποχωρώντας σε ποσοστό άνω του 6%, ενώ το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων έναντι του Bund ανήλθε έως τις 230 μονάδες βάσης.

ΥΠΟΙΚ: Η υποβάθμιση αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας των τελευταίων ετών

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την μεσοπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος», τόνισε o κ. Παπακωνσταντίνου μετά από συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο φανερώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, «την πλήρη κατάρρευση της εικόνας μας στο εξωτερικό», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ωστόσο δεν αντανακλά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, σημείωσε.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μείωση του ελλείμματος, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, και πρόσθεσε ότι αρχίζει ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος και ο διάλογος για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αναμορφώνεται το πλαίσιο για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο.

Επανέλαβε, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη διάκριση ανάμεσα σε σκληρά και ήπια μέτρα διότι προωθεί μια δημοσιονομική πολιτική με την οποία δεν θα θίγονται οι αδύναμοι.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Προβόπουλος: Καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τόνισε ότι η λέξη κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα και ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα τραπεζικά κέρδη διότι υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης.

Πώς σχολιάζουν την υποβάθμιση οι οικονομολόγοι

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας, δήλωσε στο Reuters ότι «τόσο οι αξιολογικοί οίκοι όσο και οι αγορές αποτυπώνουν τη σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ΕΤΕ, ένα σημαντικό παράγοντα για την εξομάλυνση της τρέχουσας αστάθειας θα μπορούσε να αποτελέσει η λεπτομερής αποτύπωση της στρατηγικής της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη 3ετία στα πλαίσια του συμφώνου σταθερότητας.

Ο οικονομολόγος της EFG Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης, επεσήμανε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η αλλαγή της αξιολόγησης δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι οίκοι αξιολόγησης τείνουν να ενεργούν με καθυστέρηση όσον αφορά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται.

«Δεδομένων των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα υποχωρήσει το 2010 και το 2011, τείνουν να υιοθετούν τα χειρότερα σενάρια και τείνουν να είναι πολύ συντηρητικοί», ανέφερε.