Στημένο χαρακτηρίζει το διάλογο για το ασφαλιστικό το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως οι προτάσεις της αποκαλύπτουν τον κυνισμό και την ωμότητα με την οποία επιχειρεί το ξεθεμελίωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Στημένο χαρακτηρίζει το διάλογο για το ασφαλιστικό το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως οι προτάσεις της αποκαλύπτουν τον κυνισμό και την ωμότητα με την οποία επιχειρεί το ξεθεμελίωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
«Οι στόχοι και ο σχεδιασμός της ξεπερνούν κάθε ανάλογη προηγούμενη αντιλαϊκή επίθεση. Καταδικάζει τις νέες γενιές σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και υποτυπώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», τονίζει το ΚΚΕ.
Σημειώνει επίσης πως «το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει δραστική μείωση των παροχών, αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης με τη βασική προνοιακού χαρακτήρα, συνολική μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προκειμένου να απαλλαγούν κράτος και μεγαλοεργοδότες από τα χρέη στα Ταμεία και τις εισφορές τους».
Υποστηρίζει δε πως «η ενίσχυση της αντιλαϊκής, αναχρονιστικής 'σύνδεσης των παροχών με το ύψος των εισφορών' του εργαζόμενου θα οδηγήσει σε νέα δραστική μείωση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας, ενίσχυση της εμπορευματοποίησης τους και σε αφαίμαξη του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος με επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών Ταμείων».
«Μάλιστα», προσθέτει, «σε συνδυασμό με την προτεινόμενη σύσταση των λεγόμενων 'ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας' που θα 'πουλάνε' υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας θα έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη να έχουν μόνο όσοι διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα».
Επισημαίνει επίσης πως «οδηγεί σε νέα δραστική μείωση των συντάξεων. Η θεσμοθέτηση της λεγόμενης βασικής σύνταξης για όλους τους εργαζομένους, οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, καθιερώνει μια ενιαία προνοιακή σύνταξη στα όρια της εξαθλίωσης και από εκεί και πέρα την ιδιωτική ασφάλιση».
«Η λεγόμενη 'εθελοντική' παραμονή στην εργασία μετά τη συμπλήρωση των ήδη αυξημένων ορίων συνταξιοδότησης είναι ωμός εκβιασμός, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν ως τα βαθιά γεράματα για να μπορούν να επιβιώσουν. Οδηγεί ουσιαστικά σε νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης», προσθέτει, επισημαίνοντας πως «σε νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης οδηγεί επίσης η κατάργηση στην ουσία των βαρεών και ανθυγιεινών δικαιωμάτων μέσα από τη λεγόμενη 'επικαιροποίηση».
Χαρακτηρίζει επίσης πρόκληση «τη στόχευση κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοτών να διαμορφώσουν μια νέα κατηγορία εργαζομένων, των συνταξιούχων - εργαζομένων, με 'νέο ενιαίο πλαίσιο μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων'».
Τονίζει επίσης πως «η δημιουργία του λεγόμενου 'εθνικού ταμείου αλληλεγγύης των γενεών' μόνο τα οικονομικά των Ταμείων δεν πρόκειται να εξασφαλίσει, όπως δεν τα εξασφάλισαν και τα ανάλογα ταμεία που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ» και το χαρακτηρίζει «άλλοθι για να χαριστούν τα χρέη και να απαλλαγούν από τις εισφορές τους κράτος και μεγαλοεπιχειρηματίες, να επιβληθούν νέοι φόροι στους εργαζόμενους, να ξεπουληθεί η περιουσία των Ταμείων».
Καλεί τέλος τους εργαζόμενους σε «παλλαϊκή αντεπίθεση και με στόχο την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την ελαστική προσωρινή δουλειά μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση. Η επιτυχία της απεργίας στις 17/12 πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση».