Πολιτική
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 23:30

Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ

Εγκρίθηκε σήμερα στη Βουλή ο διορισμός του Ηλία Κικίλια στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την κατάθεση ν/σχ για την προστασία των εργαζόμενων απέναντι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης εντός του Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο ν/σχ για την επανασύσταση του ΣΕΠΕ.

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ ο διορισμός του Ηλία Κικίλια στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ.

Για πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης της ανεργίας έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνοντας πως πρόκειται για φαινόμενο «μαζικής ανεργίας». Ανέφερε δε πως η ανεργία το τελευταίο δίμηνο αγγίζει τα ισπανικά μεγέθη, φθάνοντας δηλαδή στο 18% έως 20%.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αποφασίστηκε η αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με κατεύθυνση στη στήριξη των επιχειρήσεων που θέλουν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, στην ενίσχυση των ανέργων και των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

Προανήγγειλε δε την κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων απέναντι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης εντός του Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο νομοσχεδίου για την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι από το ΕΣΠΑ είναι νομικώς δεσμευμένα περίπου 600 εκατ. ευρώ για κατάρτιση και στήριξη θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης και κυρίως σε προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως κίνητρο για την πρόσληψη νέων και μεγαλύτερης ηλικίας ανέργων.

Ως προτεραιότητά του ανέφερε ακόμη τη σύνταξη, όσο το δυνατόν συντομότερα, προγραμμάτων τοπικού χαρακτήρα με εξειδικευμένα κριτήρια και βασισμένα στις τοπικές δομές στήριξης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ